İhracatta yüzde 11’lik paya sahip

5. Hayatımız Maden Çalıştayı'nda konuşan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, "Afyonkarahisar, 2022 yılında Türkiye’nin doğal taş toplam ihracatında yüzde 11,20’lİk paya sahip. Orta vadede hedefimiz bu rakamları artırmak olacaktır" dedi.


Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ‘5. Hayatımız Maden Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştaya Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, iş insanları ve sektör temsilcileri katıldı.


"EN GÜZEL ÖRNEKLERİ GÖRÜYORUZ"

Çalıştayda konuşan Vali Yiğitbaşı, “Roma’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya Akdeniz kıyılarında yaşamış tüm medeniyetlerin bugüne ulaşan en önemli eserleri mermerin bize mirasıdır. Bu topraklarda, Hitit dönemi için yapılan arkeolojik çalışmalardan elde edilen süsleme ve heykellerde, Antik Yunan ve Roma dönemine ait tiyatro, heykel ve arenalarda, Selçuklu dönemine ait saray, hamam, kervansaray, cami ve medrese külliyelerinde ve Osmanlı dönemine ait cami, minare ve çeşmelerde mermer sanatının en güzel örneklerini görüyoruz” dedi.


"KÜLTÜREL BİR MİRAS"

Mermerin yüzyıllardır süregelen bir ustalık geleneğiyle işlendiğini ifade eden Vali Yiğitbaşı, “Maden ve mermer işlemeciliği, Anadolu’da ve hassaten Ege Bölgesi’nde, ustaların elinde sanatsal bir nesneye, kültürel bir mirasa ve ekonomik bir emtiaya dönüşmektedir. Bu kadim zanaatı sürdürmek, geliştirmek ve hem ekonomik hem kültürel anlamda küresel pazar ile buluşturmak siz iş insanlarımızın gayretleriyle gerçekleşmektedir. Afyonkarahisar’dan, Denizli’den, Balıkesir’den, Kütahya’dan çıkarılan mermer blokları, gelişen teknolojiyle işlenerek dünyanın dört bir yanına ihraç edilen doğal taş ve diğer maden ürünleri, ülke ekonomimizin önemli bir kısmını teşkil etmektedir. 2022 yılı Türkiye geneli maden ihracatı 6,5 milyar dolar, doğal taş ihracatı 2,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ege Maden İhracatçıları Birliği 2022 yılı maden ihracatı ise 1,2 milyar dolar, doğal taş ihracatı 676 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve bunun 234 milyon doları Afyonkarahisar’dan yapılmıştır” ifadelerini kullandı.


"ÖNEMLİ BİR İHRACAT KALEMİ"

Afyonkarahisar’ın 2022 yılında Türkiye’nin doğal taş toplam ihracatında yüzde 11,20’lİk paya sahip olduğunu söyleyen Vali Yiğitbaşı, “2023 yılı ilk 9 aylık Türkiye geneli maden ihracatı 4,2 milyar dolar, doğal taş 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı ilk 9 aylık Ege Maden İhracatçıları Birliği maden ihracatı 804 milyon dolar, doğal taş ihracatı 510 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Orta vadede hedefimiz bu rakamları artırmak olacaktır. Ege Bölgesi’nde mermer ve diğer doğal taşlar, önemli bir ihracat kalemini oluşturmakta ve ihracatın artmasının her şeyden önce ülkemizin enflasyon sorununu çözmeye önemli bir katkı sunacağına inanıyorum” dedi.


TÜM DETAYLAR KONUŞULDU

Vali Yiğitbaşı’nın konuşmasının ardından çalıştay, Av. İbrahim Hakkı Bozat moderatörlüğünde gerçekleştirilen Sektör Liderliği ve Sürdürülebilir Madencilik İçin Maden Mevzuatı Nasıl Olmalı? başlıklı oturumla devam etti. Gün boyu devam eden oturumlarda madencilik sektörü ve yaşanan sorunlar tüm yönleriyle ele alındı.