Elmacılığın geleceği çalıştayda konuşuluyor

Dünya elma üretiminde lider ülkelerden olan Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 26’sını yapan Isparta’da, 2. Ulusal Elma Çalıştayı bugün başladı.


Eğirdir Meyvecilik Araştırma Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay 2 gün sürecek. Çalıştayda Türkiye'nin elma endüstrisinin iç ve dış pazar rekabet gücünü artırmak için atılacak adımların tartışılarak, sektör paydaşlarıyla birlikte stratejik bir yol haritası oluşturması hedefleniyor.

Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Vali Baruş, Isparta’nın elmanın başkenti olduğuna vurgu yaparak düzenlenen çalıştayın elma üretimine ve milli ekonomiye katkı sunacağını belirtti.


5 MİLYAR 537 LİRALIK KATKI

Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti: “Isparta sadece üretim miktarı bakımından değil, Eğirdir Gölü’nün oluşturduğu istisnai ekolojik özellikler sayesinde, üretilen elmanın kendine has tadı, aroması ve kalitesi ile de ülkemiz elma tarımı için çok önemli bir konuma sahiptir. Isparta, lezzetli elmaların hasattan sonra kalitelerinin korunması ve satışa hazır halde bulundurulması için kurulmuş toplamda 480.000 ton kapasiteye sahip 112 adet atmosfer kontrollü soğuk hava deposu varlığı ile depolama kapasitesi bakımından da Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup elma üretimi yapan 7.947 çiftçimiz bulunmaktadır. Isparta elma üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 5 milyar 537 milyon Türk Lirası’dır.”

Vali Baruş, “Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden Karaman, Niğde, Denizli, Konya, Kayseri ve Antalya illerinden bu çalıştaya katılarak desteklerini esirgemeyen tüm sektör paydaşlarına, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerimizden bu çalışmaya katılan değerli akademisyen ve bilim insanlarına, birlikte hareket etme kabiliyetimizi güçlendirmeleri nedeniyle yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı


2. Ulusal Elma Çalıştayı’nın açılış programına Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun, Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanlığı, iş, meslek odaları ve sektör temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

Çalıştay boyunca elma üretimi ve pazarlanması hakkında sektördeki tüm güncel konular ele alınarak, ortak çözümler bulunmasına katkı sağlayacak birçok oturum gerçekleşecek.