Batman'ın Kozluk Domatesi tescillendi

Batman'ın önemli lezzetlerinden olan ‘Kozluk Domatesi’, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Vali Ekrem Canalp, tescil belgesinin Batman'a hayırlı olmasını temenni etti.


Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından Kozluk Domatesi'ne 7 Aralık 2023 tarihinde tescil belgesi verildi. Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi ve domates üretiminin yapıldığı köy muhtarlarıyla birlikte Vali Ekrem Canalp’i ziyaret ederek, coğrafi işaret belgesini takdim etti. 


"GIDA OSB'NİN BÜYÜK KATKILAR OLACAK"

Valilik toplantı salonundan Kaymakam Güngör ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen Vali Canalp, tescil belgesinin Batman'a hayırlı olması temennisinde bulunarak, kendilerine teşekkür eti. Vali Canalp, "Büyükşehir Batman’a, üretim şehri Batman’a adım adım ilerliyoruz. Kozluk ilçemizin domatesi, coğrafi tescili bugün itibariyle almıştır. Domatesimizin karakteristik özelliklerine baktığımız zaman; görüntüsü ve kabuğunun inceliği içerisindeki aroması ve lezzetli bir tadı var. Raf ömrü nispeten kısadır. Yerel ürünlerimizi daha çok tanıtılması ve daha çok satılmasını sağlamak istiyoruz. Batman’da şu anda Oymataş köyümüzde Gıda İhtisas OSB projesi yürütüyoruz. Bu Gıda İhtisas OSB‘yi yaptığımız zaman Batman’da üretilmiş olan bütün tarımsal ve hayvansal ürünler nihai ürün haline getirilecek. Dolayısıyla da raflar ürettiğimiz ürünlerle dolacak" diye konuştu.


"FESTİVALLER ŞEHRİ"

Batman'ın festivaller şehri olduğunu ifade eden Vali Canalp, "Batman’ı beraberce inşa ediyoruz. Festivallerimize yoğun bir katılım oldu. Hem ilçelerimizdeki hem de il merkezindeki festivaller yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Buradan hem bölgedeki vatandaşlarımıza hem de Batmanlılara teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu şekildeki festivalleri daha da artıracağız. Sadece domatesimizi değil, diğer tarımsal ürünlerimizin de coğrafi tescillerini alacağız. Başvuru süreçlerimiz pek çoğunda devam ediyor. Ama önemli olan sadece coğrafi tescilli almak değil, bunları nihai ürün haline getirebilmek de önemlidir. Dolayısıyla ürünlerimizi hem iç piyasada hem de uluslararası piyasaya kaliteli ürünler olarak sunabilmeliyiz" dedi.

Batman'da coğrafi işarete sahip ürün sayısı 4 oldu. Batman Şamböreği, Sason Çileği, Gercüş Mezrune Üzümü’nden  sonra Kozluk Domatesi de kentin coğrafi işarete sahip  4’üncü   ürünü oldu.