27 Mayıs 1960 darbesinin 64. yılı dolayısıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ) “Kütahya’dan Doğan Büyük Türkiye İdeali: Adnan Menderes ve 27 Mayıs Çalıştayı” düzenlendi. DPÜ Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörlüğü tarafından organize edilen çalıştaya Prof. Dr. Şerif Demir, Prof. Dr. Serkan Dilek, Prof. Dr. Serhan Yücel, Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz, ve Dr. Mehmet Ali Gemuhluoğlu konuşmacı olarak katıldı.
“KÜTAHYA; DEMOKRASİNİN ŞEHRİ”
Çalıştayda emeği geçenlere teşekkür eden Vali Musa Işın, Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ı rahmetle andıklarını ifade etti. Türk milletinin istiklal ve istikbaline olan bağlılığına vurgu yapan Vali Işın, demokrasiden ve hukuk devletinden asla vazgeçilemeyeceğini belirtti. Kütahya'nın hem kuruluşun hem de kurtuluşun şehri olduğunu ve aynı zamanda demokrasinin temellerinin atıldığı yer olduğuna dikkat çeken Vali Işın, 21 Temmuz 1946'da yapılan ilk çok partili seçimde Kütahya'dan milletvekili seçilen Adnan Menderes'in siyasi hayatının 27 Mayıs 1960 darbesinde Kütahya'da tutuklanmasıyla sona erdiğini kaydetti.
“15 TEMMUZ’DA HALKIMIZ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA SAHİP ÇIKTI”
Vali Işın, 1960 darbesinde Adnan Menderes’e yapılanların 15 Temmuz hain darbe girişiminde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yapılmak istendiğini ancak halkın buna izin vermeyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sahip çıktığını söyledi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafi konum itibarıyla ateş çemberinin ortasında olduğunu belirten Işın, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Vali Işın, "Her halükârda bir ve beraber olmak zorundayız. Bireylerin fikir ve düşünceleri ne olursa olsun, şiddete başvurmaksızın temel hak ve hürriyetlerini kullanmaları ve demokrasiden vazgeçmemeleri gerekmektedir. Hukuk devletinin üstünlüğünü ihdas edecek şekilde yolumuza devam etmek bizim için olmazsa olmazdır" diye konuştu.