"11 bin yıl kadar önceye dayanan izler var"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Aydıncık ilçesinde hassas alan olarak tescil edilen Gilindire Mağarası’nda incelemelerde bulundu. Yeniden ziyarete açılan mağarayı gezen Vali Pehlivan, "Bu mağarada insanoğlunun izleri 10-11 bin yıl kadar önceye dayanmaktadır" dedi.

Gilindire Mağarası Doğal Sit Alanı ve Tabiat Parkı’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde hayata geçirilen Güdümlü Projeler Programı kapsamında, Mersin Valiliği koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA)’nın destekleri ile çevre düzenleme, giriş, yürüme yolları,basamaklar,seyir alanları ve ışıklandırma gibi çalışmalar tamamlandı ve yeniden ziyarete açıldı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan beraberinde Aydıncık Kaymakamı Selahattin Hıdır, İl Emniyet Müdürü Kâmil Karabörk ve İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ve Mağara Sorumlusu Turgut Öykün ile birlikte alanı ziyaret etti.

 "BURASI BİR DOĞA HARİKASI"

Vali Pehlivan, Gilindire Mağarası Doğal Sit alanı’nda yapmış olduğu incelemenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Burası bir doğa harikası. Gerçekten her geleni etkileyen, doğallığıyla kuşatan bir yapısı var. Bu müstesna yapıda çevre düzenleme, ziyaretçilerin kullandığı kısımlarda yenileme çalışmaları gerçekleştirdik. Çukurova Kalkınma Ajansı ve Valiliğimizin iş birliğinde burada Tabiatı Koruma Kurulu onayıyla hem çevre düzenlemesi hem uygun olan kışında taşların oyulması suretiyle yeni bir giriş kapısı oluşturulması, basamakların kompozit haline getirilmesi, seyir alanları, ışıklandırma ve benzeri muhtelif çalışmalar tamamlandı. Gilindire Mağarası yeniden düzenlenmiş haliyle vatandaşlarımızın, ziyaretçilerin, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılmış durumdadır" diye konuştu.

1999 YILINDA ÇOBAN KEŞFETTİ

Vali Pehlivan, "Bu alan, 2013 yılında Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından Gilindire Mağarası, Tabiat Anıtı olarak, 2021 yılında ise Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Keşfedilişi ise enteresandır. 1999 yılında, çobanlık yapan bir vatandaşımızın, dikkatini çeken bir kirpiyi takip etmesi neticesinde keşfedilmiştir. Keşfedilişi 1999 olmakla birlikte bu mağarada insanoğlunun izleri 10-11 bin yıl kadar önceye dayanmaktadır. Mağaranın oluşumu kimi araştırmacılara göre 30 milyon kimi araştırmacılara göre ise 40-50 milyon yıl geçmişe gidiyor. Oluşumuyla ilgili tespit ve değerlendirmeler yapılırken, buzul çağında hidrolojik hareketlenmenin olduğu o dönemde Akdeniz'in önce yükseldiği daha sonra da çekildiği, çekilmesiyle birlikte buradaki bu boşluğun ortaya çıktığı ve binlerce yıl geçen zaman içerisinde sarkıt ve dikitlerin oluştuğu ifade ediliyor" dedi.

"MAĞARANIN İÇİNDE AYNALI GÖL VAR"

 Vali Pehlivan, "Mağaramızın en önemli özelliklerinden birisi de içinde bir göl olmasıdır. Hemen arkamızda gördüğünüz ve Aynalı Göl olarak bilinen bir göl var. Burası mağaranın dip kısmında bulunuyor. Derinliği 47 metreye kadar ulaşıyor. Bu göle kayalardaki kırıklardan, denizden de belli ölçüde sızıntı olmakla birlikte ağırlıklı olarak yağmur sularının süzülüp birikmesiyle oluşmuş ve kısmen sodalı bir tatlı su hüviyetine sahiptir. Aynalı göl, mağaraya ayrı bir değer katan ve daha da cazip hale getiren özelliklerinden birisidir. Her mağarada sarkıtlar, dikitler vardır. Ama mağaranın içinde Aynalı Göl'ün oluşu buraya ayrı bir değer, ayrı bir boyut katıyor.  Türkiye'miz, Anadolu'muz güzel ülkemiz, her bir köşesi ziyaret edilmeye değer yapılarla dolu. Bu bağlamda, Mersin’imizde de sayısız tarihi eserimiz, doğal güzelliklerimiz, kültürel değerlerimiz var. Bunlar içerisinde insanların gezmesi, görmesi gereken sayısız eserimiz var. Gilindire Mağarası gerçekten gelmeye, gezmeye görmeye değer bir varlığımızdır" şeklinde konuştu.