Antalya'nın simgesi Hadrian Kapısı'nda çalışmalar başladı

Antalya Valisi Hulusi Şahin, kentin kalbinde yer alan ve Roma İmparatoru Hadrianus’un ziyareti anısına M.S. 130’da inşa edilen Hadrian Kapısında, bakım ve iyileştirme çalışmasının başladığını belirtti.

Roma İmparatoru Hadrianus'un 130 yılında Antalya`yı ziyareti onuruna zafer takı olarak inşa edilen anıt eser, kentin en çok turist çeken yerleri arasında. Her iki yönünde dörder mermer sütun, üç kemerli kapı ve yanlarındaki onbeşer metre yüksekliğinde iki kuleden oluşan yapı, aslan başı ve çeşitli desenlerden oluşan süslemeleriyle döneminin mimarisine ve estetik anlayışına ışık tutuyor.

"EN İKONİK NOKTALARDAN BİRİ"

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Hulusi Şahin, "Antalya'nın ve Türkiye'nin en önemli turistik destinasyonlarından olan ve kentin sembolleri arasına girmiş en değerli tarihi eserleri arasında gösterilen tarihi Hadrian Kapısı'nı korumak ve ziyaretçilere daha da güzel bir şekilde sunmak için çalışıyoruz. Antalya’nın en ikonik noktalarından biri, burada 1959’dan bu yana hiçbir müdahale olmamış, dolayısıyla aradan geçen yıllarda ciddi bir kirlenme, lekelenme ve bitkilenme var. Valilik olarak, bu ikonik kapımızı koruyacak bir çalışmanın içerisine girdik, önce projelerini hazırladık ardından kurula sunuldu, kuruldan onaylanarak harekete geçtik” diye konuştu.


"ÖMRÜNÜ UZATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Vali Şahin, "“Üç parça halinde çalışacağız, şimdi birinci parça yapılıyor. Burada asıl yaptığımız iş, temizlik çalışmaları ama çok hassas bir iş, 2 bin yaşında bir kapıdan bahsediyoruz. Kumlama diye bir teknik var, zor kirleri bununla çıkarıyorlar. Daha kolay olanları ise basınçlı su yöntemiyle buhar yöntemiyle çıkarıyorlar. Ayrıca bitkilenme ile ilgili de bitkilerin kökünü kurutacak bir takım solüsyonlar da kullanılıyor. Ardından arkadaşlarımız yeniden kararmanın ve bitkilenmenin önüne geçmek için, bu çalışmaların bitiminde koruyucu tabakalar da oluşturacaklar. Yine bu çalışmalar içerisinde bazı kılcal çatlakları da onarmaya çalışıyorlar, böylece bu tarihi eserimizin ömrünü uzatmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.