Mezopotamya'nın kalbi Hasankeyf'te festival coşkusu

Mezopotamya'nın kalbi, medeniyetin beşiği, tarih kokan Hasankeyf'te bu yıl 4.sü düzenlenen Su, Doğa Sporları ve Turizm Festivali dolu dolu başladı.

Batman Valiliği himayelerinde, Hasankeyf Kaymakamlığı, Hasankeyf Belediyesi, Batman İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destek ve koordinasyonunda bu yıl dördüncüsü düzenlenen, “Hasankeyf Su, Doğa Sporları ve Turizm Festivali’ne Batmanlılar akın etti. Hasankeyf Limanı'nda düzenlenen festival, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Halk oyunları gösterimlerinin ardından Batman Valisi Ekrem Canalp, Hasankeyf Kaymakamı  Mehmet Ali İmrak ve protokol üyeleri tarafından festivalin açılış kurdelesi kesildi.

“HASANKEYF'E KAYA OTEL YAPACAĞIZ"

Festivalin açılışında bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, “Bizim bir hedefimiz vardı; dedik ki, Festivaller şehri Batman’ı hep beraber inşa edeceğiz. Festivallerimizin açılışını geçen hafta Sason’da yaptık. 2024 yılı içerisinde ilçelerimizde gerçekleştireceğimiz festivallerden ikincisini Hasankeyf’te gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki haftalarda Kozluk’ta, Beşiri’de ve Gercüş’te festivallerimiz olacak. Geçen yıl net bir şekilde şunu gördük; her bir ilçemizde yapmış olduğumuz her bir festival, o ilçemizin tanıtımına net bir katkı sağladı. Yapmış olduğumuz her bir festival; kültürümüzün, geleneklerimizin ve törelerimizin gelecek nesillere aktarılmasına harikulade bir imkan sağladı. Hasankeyf’in turizm açısında en önemli sorunu konaklama. Hasankeyf’te Türkiye’de eşi emsali az bulunan otel türlerinden bir tanesini yapacağız. Bu da kayaları oyarak, içerisinde odaların olacağı kaya oteli projesini hayat geçireceğiz. Kaya otelinin yapılacağı alan ile ilgili sorunları giderdik, iki hafta önce alanın tapusunu kaymakamımıza teslim ettik. Bu da Hasankeyf için ilerleyen zamanlar içerisinde burada yapacağımız konaklama tesisleri içerisinde Türkiye’ye örnek teşkil edecek güzel bir konaklamanın önünü açmış olacağız. Hasankeyf mağaralarıyla ünlü bir ilçemizdir, turizmin de asıl tetikleyici ve besleyici unsuru mağaralardır. Bu kapsamda geçen yıl yapmış olduğumuz bir proje çerçevesinde finansmanı İl Özel İdaresi’nde karşılanmak üzere 21 adet mağaranın iç bakımını ve temizliğini yapmak suretiyle tekrar turizme kazandırılmasıyla ilgili bir projeyi de yürütüyoruz" dedi.

KAYMAKAM İMRAK: TURİST SAYISINDA 80 BİNE ULAŞTIK

Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak ise ilçenin bölge turizmi için eşsiz bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Kaymakam İmrak, "Festivaller, Hasankeyf'in daha fazla insan tarafından keşfedilmesine olanak sağlarken kendi esnafımızın da ekonomik kalkınmasına imkan sağlayacaktır. Kaymakamlık olarak bu yılının başında kendimize şöyle bir hedef tayin ettik. Dedik ki '2024'te yüz bin yerli ve yabancı turisti Hasankeyf'te ağırlayacağız'. Çok şükür ki ilk 8 ayda 80 bin rakamına ulaştık. ve inanıyorum ki bizler 2024'ü tamamladığımızda hedefimizin üzerine çıkacağız" şeklinde konuştu.


GÖSTERİLER YAPILDI

Konuşmaların ardından Vali Canalp, Kaymakam İmrek ve protokol üyeleri, festival alanında kurulan yöresel el sanatları ve yemeklerin sergilendiği stantları ziyaret ederek, vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Daha sonra festival kapsamında flyboard ve jet ski gösterimi yapıldı, düzenlenen tekne turlarıyla vatandaşlar Ilısu Baraj Gölü'nü gezdi.  Çeşitli etkinliklerin gerçekleştirildiği festival, akşam saatlerinde Türk Halk Müziği Sanatçısı Oğuz Aksaç’ın konseri ile sona erdi.