Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, tarihi ve kültürel çalışmalar ile Taştepeler Projesi kapsamında il genelinde 8 noktada devam eden kazı çalışmalarını hakkında değerlendirme toplantıları düzenlendi. Toplantıların ilki Arkeolojik Kazı Alanları Koordinasyon Toplantısı oldu. Toplantıya Vali Yardımcısı Harun Reşit Han, Taş Tepeler Kazı Koordinatörü Prof. Dr. Necmi Karul, Sefertepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Emre Güldoğan, Sayburç Kazı Başkanı Doç. Dr. Eylem Özdoğan, Çakmaktepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Fatma Şahin, Gürcütepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Mücella Erdalkıran, İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Arkeoloji Müzesi Müdürü Celal Uludağ ile yurt dışından akademisyenler katıldı.
"İLİMİZ İÇİN YENİ BİR ROTA ORTAYA ÇIKTI"
Taş Tepeler Projesi kapsamında il genelinde 8 ayrı bölgede kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Vali Hasan Şıldak, “Taş Tepeler Projesi ile ilimiz için yeni bir algı, yeni bir yön, bir rota ortaya çıktı. Turizm ve kültür değerlerimizin güçlenmesine vesile olacak gelişmelerin her gün yeni keşiflerle ortaya çıkarılmasında bir yönetici olarak büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Kazı çalışmalarını yakından takip ettiğini ve tüm ekibin titiz bir çalışma içerisinde olduğunu sözlerine ekleyen Vali Şıldak, Taş Tepeler Projesi ile Şanlıurfa’nın dünya genelinde tanınırlığınım giderek arttığını dile getirdi.
VALİ ŞILDAK'TAN TEŞEKKÜR
Günün bir diğer buluşması ise Geleceğe Miras Projesi Şanlıurfa Değerlendirme Toplantısı oldu. Vali Hasan Şıldak’ın başkanlık ettiği toplantıda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın il genelinde kazı çalışmalarına yönelik bakış açısı ve katkıları değerlendirildi. Toplantıda Vali Şıldak, “Kültür ve Turizm Bakanımızın Şanlıurfa için özel ilgisi var. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’a yaklaşımları ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İlimiz bir açık hava müzesi gibi adeta. Şu anda 11 farklı noktada kazı çalışmalarımız sürüyor. Geleceğe Miras Projesi ile şimdiye kadar hiç olmadığı ölçüde bakanlığımız destek sağlıyor. Yıl içerisinde 40 milyon TL’ye yakın bir bütçenin ilimize intikali olacak. Ayrıca hem Karahantepe’de hem de Göbeklitepe’de çok güzel üst yapı tesisleri oluşturulacak” şeklinde konuştu.
BU KONGRE DÜNYADA BİR İLK OLACAK
Günün üçüncü toplantısında ise Vali Şıldak, Şanlıurfa için bir başka müjdeli haberi daha verdi. Vali Şıldak, 4-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek Dünya Neolitik Kongresi’nin bir ilk olacağını ve bu anlamda bir çok ülkeden akademisyen ve uzmanın Şanlıurfa’da bir araya geleceğini belirtti. Vali Şıldak, “Bu buluşma ile birlikte yine neolitik sözcüğünün gerçek değerinin Şanlıurfa’da çok daha değer kazanacağını düşünüyorum. Böylesine bir buluşmanın dünyada ilk kez olacak olması ilimiz adına mutluluk verici. İnşallah 4-8 Kasım tarihleri arasında ilimizdeki tüm arkeolojik çalışmalara ivme kazandıracak bu girişim, Valiliğimiz ile birlikte Büyükşehir Belediyemiz, Kalkınma Ajansımızın ve iki güzide üniversitemiz destekleriyle ilimizde yapılacaktır. Şanlıurfa adına gurur duyacağımız bir buluşma olacak. Bizler de bu organizasyona katkı sunmak için heyecanlanıyoruz” diye konuştu.