Menengiç ağaçlarına aşılanan Antep fıstığında hasat başladı

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, menengiç ağaçlarına aşılanan Antep fıstığında hasadın başladığını belirterek, "Bu yıl yaklaşık 7 bin civarında menengiç ağacına 21 bin göz aşılama yapıldı. Ciddi bir Antep fıstığı üretim kapasitesine ulaştık" dedi.

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Ayvacık ilçesine bağlı Şapköy köyünde düzenlenen 3. Geleneksel Antep Fıstığı Hasat şenliğine katıldı. Hasat programının ardından köy meydanında üreticiler tarafından yetiştirilen ürünlerin sergilendiği stantları gezen Vali Toraman, üreticilere bereketli üretim ve bol kazanç temennisinde bulundu. Vali Toraman, program kapsamında Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme Tesisi gezilerek yetkililerden bilgi alındı.

"1960'LI YILLARDA BAŞLAYAN BİR HAREKET"

Hasat sonrası açıklama yapan Vali Ömer Toraman, "Çanakkale, tarımsal potansiyeli çok yüksek bir il, hem ürün çeşitliliği hem de üretim miktarında özellikle bazı üretimlerde Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Tarımsal potansiyeli daha da çeşitlendirmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Daha çok Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşmiş bir ürün olan Antep fıstığını, Çanakkale'de doğal yabani menengiçe aşılayarak üretmişler. 1960'lı yıllarda bir köylü vatandaşımızın Antep'te askerlik yaptığı sırada görmesi ve burada aşılama yapmasıyla başlamış bir hareket. Tabii o zamanlar çok sınırlı ölçekte olan aşılama faaliyetlerinin daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığımız ile İl Özel İdaremizin destekleriyle daha planlı, daha projeli, daha sistemli hale getirildiğini görüyoruz. Bölgede bu yıl yaklaşık 7 bin civarında menengiç ağacına 21 bin göz aşılama yapıldı. Bunu her yıl katlanarak devam ettirmek niyetindeyiz. Sadece bu köyde değil komşu köylerde de bu ağaçların aşılanmasıyla ciddi bir Antep fıstığı üretim kapasitesine ulaştık" şeklinde konuştu.