Sinop'ta yangınlar artınca eğitim seferberliği başlatıldı

Sinop Valisi Mustafa Özarslan, kentte meydana gelen yangınların artmasından dolayı eğitim seferberliği başlattı. Vali Özarslan, "Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu. Geçen sene 25 olan ahşap yapılı konutlardaki yangın sayımız bu sene 27 oldu" dedi.

Bu kapsamda Sarıkum Köyü’nde gerçekleştirilen Yangın Farkındalık Eğitim Seferberliği’nin ilk eğitim programına, Vali Dr. Mustafa Özarslan, ilgili kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. 18.09.2024 – 28.10.2024 tarihleri arasında AFAD, Merkez ve 8 İlçe Belediye İtfaiyeleri, İl Jandarma Komutanlığı, İl Özel İdaresi, Orman Bölge Müdürlüğü, YEDAŞ olmak üzere 75 Yetkin personelden oluşan "Eğitim Takımı" tarafından 120 Orman Köyü’nde gerçekleştirilecek eğitimlerde;  Yangın Farkındalığı, Yangın Söndürme Teknikleri, Köylerdeki Yangın Riskleri, Köylerdeki Yangın Müdahale Kapasitesi, OR- KÖY Köy Evleri Elektrik Tesisatı Yenileme Kredisi ile ilgili bilgilendirme yapılacak.

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSAN KAYNAKLI"

Programda konuşan Vali Özarslan, "İl genelinde toplamda 465 köyümüz var ve bunun da 463'ü orman köyünden oluşuyor. Yağışların azalmasından dolayı, köylerdeki evlerin çoğunun ahşap ve bitişik şekilde olmasından dolayı hem orman yangınlarında hem de ahşap yapılı konutlarda çıkan yangın sayılarında bir artış oldu. Geçen sene 13 olan orman yangını sayımız bu sene 40 oldu. Geçen sene 25 olan ahşap yapılı konutlardaki yangın sayımız ise 27 oldu. Dolayısıyla bu verilerden hareket ederek Valiliğimiz koordinesinde ilgili paydaş kurumlarımızla eğitim seferliği başlattık. Çünkü, yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı hatalardan çıkıyor. Yangına ilk müdahale konusunda da eksik bilgiler var. Bu açıklarımızı kapatacağız" dedi.