Siirt'teki "Işık Hadisesi" hava engeline takıldı

Siirt'in Tillo ilçesinde her yıl 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşen Işık Hadisesi, bu sene hava muhalefeti nedeniyle izlenemedi.

Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya,  22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti Siirt Milletvekilli Mervan Gül, il/ilçe protokolü ve vatandaşlarla birlikte Valilik himayelerinde Tillo ilçesinde düzenlenen "Güneş Hadisesi" etkinliğine katıldı. Tillo ilçesinde 260 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, olumsuz hava muhalefeti nedeniyle izlenemedi.

ESKİ GÖRÜNTÜLER İZLETİLDİ

Tillo ilçe meydanında düzenlenen programda; Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hayatı ve hadiseyi anlatan belgesel izletildi, ilahiler seslendirildi. Vatandaşlara belediye binasında kurulan dev ekrandan hadisenin gerçekleşmesini yansıtan eski görüntüler izletildi.

"BÜYÜK BİR VEFA ÖRNEĞİ"

Programda vatandaşlara hitap eden Vali Kızılkaya, "Güneş Hadisesi; yalnızca bir doğa olayı değil; aynı zamanda geçmişten bugüne uzanan bir bilimsel başarının, kültürel mirasın ve manevi değerin samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'esidir. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 'Yeni Yılın ilk Güneşi, eğer hocamın başucuna düşmezse, ben o Güneşi neyleyim!..' sözü, hocasına duyduğu derin sevgi, saygı ve muhabbeti göstermektedir. Bu duygu sadece sözde kalmamış; 18. yüzyılın ortalarında astronomi bilgisinin zirvesindeyken kurduğu sistemle, 21 Mart ve 23 Eylül ekinoks günlerinde güneş ışıklarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin kabrini aydınlattığı bir düzenek kurarak bu büyük vefa örneğini gerçekleştirmiştir" dedi.


MÜZEYİ ZİYARET ETTİLER

Programın ardından Vali Kızılkaya, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ve beraberindeki heyet Tillo'da İbrahim Hakkı Hazretlerine ait eserlerin sergilendiği özel müzeyi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Vali Kızılkaya ve Arınç, Tillo’nun manevi mirasını yansıtan kıymetli eserler hakkında detaylı bilgi aldı.