Yaza girerken sert çekirdekli meyvelerden başlayıp narenciyeyi de etkilemeye başlayan ve oranı yüzde 30’un üzerine çıkmış olan ‘Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle Mersin Valiliğinin koordinasyonunda başlatılan entegre mücadele neticesinde elde edilen başarılı neticelerin değerlendirildiği toplantı ve arkasından, biyolojik biyoteknik mücadele kapsamında çiftçilere feromon tuzak dağıtımı yapıldı. Programlara Vali Ali Hamza Pehlivan da katıldı.
"BAHÇELERDE İLAÇLAMA VE TAKİP ÇALIŞMASI YAPTIK"
Toplantı sonrasında açıklama yapan Vali Pehlivan, "Mersin'imiz narenciyenin adeta başkenti. Ülkemizde yaş sebze meyve üretiminde önde gelen illerdeniz. Özellikle meyve üretiminde Türkiye'de 1. sıradayız. Yıllık 3.6 milyon ton meyve üretimimiz var. Bunun 3/2’sini narenciye teşkil ediyor. Limon üretiminde, ülkemizdeki toplam üretimin yüzde 50’sini Mersin'imizden karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda baş gösteren ve sert çekirdeklilerde başlayıp narenciyeyi de etkilemeye başlayan Akdeniz meyve sineği ile ilgili bir mücadele başlatmak gerekiyordu. Bu konuda önemli çalışmalar yaptık. Kısa vadede sahada ilaçlama çalışmalarının yapılması, atıkların toplanması, tarlada yerlerde kalan meyvelerin bertaraf edilmesi gibi çalışmaların bir an evvel yapılması gerektiği hususları ön plana çıktı. Bu kapsamda, meyve bahçelerinde atık durumda bulunan meyvelerin bulunduğu yerlerde, çöplüklerde, ahır atıklarının olduğu yerlerde yoğun bir ilaçlama ve takip çalışması başlatıldı. Yürütmüş olduğunuz entegre mücadele sayesinde başarılı bir netice elde ettik. Bu sayede emektar, çiftçilerimizin ürünlerinin zayi olmasını önledik" diye konuştu.
"BU ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK"
Vali Pehlivan, "Bu alanda bir yandan kimyasal mücadeleler yapılırken, meyve üretiminde mümkün olduğunca organik, kalıntısız, ilaçsız üretimi teşvik etmek için biyoteknik mücadele dediğimiz mücadelenin de çok önemli olduğunu bir kere daha müşahede ettik. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da zararlılara karşı doğal mücadele yöntemi olan feromon tuzakların yaygınlaştırılması konusuna da ağırlık verdik. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ilk etapta 5.600 feromon tuzak temin edildi. Bu tuzakları çiftçilerimize ulaştırdık. Bu çalışmalarımızın devam edeceğini, devam etmesi gerektiğini ifade ediyorum. Biz, tarımda birçok üründe ön plandayız" şeklinde konuştu.
24 ÜRETİCİYE DAĞITIM YAPILDI
Toplantının ardından Vali Pehlivan ve beraberindeki protokol üyeleri tarım zararlıları ile mücadele kapsamında 24 üreticiye yaklaşık 500 adet feromon tuzak dağıtımı gerçekleştirdiler. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya, Mersin Milletvekili Ali Kıratlı, Silifke Kaymakam Vekili Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, Erdemli Belediye Başkanı Mustafa Kara, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, AKİB Başkanı Ferhat Gürüz, Ulusal Turunçgil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, ticaret sanayi ve ziraat odalarının temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.