Vali Usta: Filistin'in acılarına Bingöl'den çığlık yükseltmek istiyoruz

Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali, bu yıl "Kalbimiz Gazze" temasıyla Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneği'nin öncülüğünde kapılarını açtı. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta’nın katılımıyla düzenlenen açılış etkinliğinde, 108 ülkeden 2 bin 5 başvurunun yapıldığı festivalin, Filistin’de yaşanan acıları dünyaya duyurmayı hedeflediği vurgulandı. Vali Usta yaptığı konuşmada, ''Bu belgesel ile Filistin’in acılarına Bingöl’den bir çığlık yükseltmek istiyoruz" dedi.


Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Bingöl Belediyesi ve Bingöl Üniversitesi’nin desteğiyle Bingöl Belediyesi Konferans Salonu’nda başladı. Açılış programında, işgal altındaki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistinlilere karşı işledikleri vahşeti anlatan "Kutsal İşgal" belgeseli gösterildi. 


BİNGÖL KÜLTÜR VE SANATLA ÖZDEŞLEŞİYOR

Vali Ahmet Hamdi Usta, açılış konuşmasında Bingöl’ün tarih ve kültür zenginliğiyle adeta bir film platosu olduğunu belirtti. Bingöl’ün genel asayiş ve güvenlikte büyük mesafeler kaydettiğini ifade eden Usta, kenti kültür ve sanatla özdeşleşen bir merkez haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Usta, önceki yıllarda yapılan film çalışmalarının Bingöl’de sanat tohumları attığını ve bu filizlerin artık meyve vermeye başladığını dile getirdi. Festivalin Türkiye ve dünya genelinde sinema kültürüne katkı sunduğunu belirterek, "Bu yıl da önemli bir tema ile sinemaseverlerle buluştuk; 108 ülkeden 2 bin 5 başvuru aldık. Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucu 32 film finale kaldı" dedi.

''FİLİSTİN’İN ACILARINA BİNGÖL’DEN BİR ÇIĞLIK YÜKSELTMEK İSTİYORUZ"

Festivalin, Filistin halkının yaşadığı acıları ve direnişini daha geniş kitlelere duyurmayı amaçladığını vurgulayan Vali Usta, sinemanın düşünceyi estetikle buluşturan güçlü bir sanat olduğunu belirtti. Usta, "Bu belgesel ile Filistin’in acılarına Bingöl’den bir çığlık yükseltmek istiyoruz" diye ekledi.

Festival boyunca sergilenecek her eserin, Filistinlilerin haklı mücadelesine sanatsal bir destek ve manipülasyonlara karşı bir gerçeklik çağrısı olduğunu ifade eden Usta, "Bu etkinliğin Gazze’de yaşanan insanlık dramı başta olmak üzere, çevre duyarlılığı, göçmen sorunları, modern bireyin yalnızlığı gibi konularda farkındalık yaratacağına inanıyorum" dedi.