2. İletişim Şurası Hazırlık Çalıştayı, Ankara'da başladı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Türkiye Yüzyılı: İletişimin Yüzyılı" temasıyla düzenlenen "2. İletişim Şurası Hazırlık Çalıştayı"na katıldı. Açılışta konuşan İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye'nin her alanda nitelikli temsili, Türkiye markasını daha da güçlendirme, devletin söylem birliğini tesis etme ve devlet-millet iletişimini daha da sağlıklı hâle getirmek için İletişim Başkanlığının kurulduğu günden bugüne ulusal ve uluslararası düzeylerde sayısız çalışma ve projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Her bir başarıda Türkiye adına onur ve gurur duyduklarını, zor dönemlerde Türkiye'den, milletten ve hakikatten aldıkları güçle mücadeleyi diri tuttuklarını ifade eden Altun, "İletişim Şûrası"nın ikincisinin, 22 yıl aradan sonra, nisan ayında düzenleneceği bilgisini verdi.
"KÜRESEL MEDYA DÜZENİ, HAKİKAT KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR"
Altun, şûra kapsamında, iletişimin her alanını kapsayan 16 çalışma grubunda 425 iletişim profesyonelinin çalışmalarını sürdüreceğini, Türkiye İletişim Modeli'ne uygun, kapsayıcı, güncel ve güçlü bir iletişim rehberi hazırlanacağını aktardı. Altun, kitleler, toplumlar arasında "gerçekle yanılsama" ve "hakikatle yalan" arasındaki çizginin belirsizleştiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"İçinde olduğumuz küresel medya düzeni, ne yazık ki, sözünü ettiğimiz hakikat krizini derinleştiren başlıca unsur. Küresel medya kartelleri, haber, reklam ve eğlence içeriklerini uluslararası alandaki adaletsizliği ve sömürü düzenini tahkim edecek şekilde yeniden üretiyorlar. Bu karteller sehven değil kasten küresel alandaki zulümleri meşrulaştırmaya, onları görünmez kılmaya çalışıyorlar. Gazze'deki soykırımı tüm dünyaya aktarmak için hakikat nöbeti tutan gazetecileri, Filistin'in masum çocuklarını, kadınlarını, insanlarını katleden İsrail hükûmetini kasten, bile isteye suçsuz göstermeye, masum göstermeye, görünmez kılmaya çalışıyorlar. Karşımızda kasti bir vicdansızlık, gayrı ahlaki bir tavır var."
"VERDİĞİMİZ MÜCADELE ÇOK DAHA BÜYÜK ANLAM KAZANIYOR"
Haklının değil, güçlünün yanında duran küresel bir sistemle karşı karşıya olunduğunun altını çizen İletişim Başkanı Altun, uluslararası sistemin çözüm üretemediği, karşısında biçare kaldığı birçok krize şahitlik edildiğini söyledi. Altun, 2024'ün dünyanın birçok yerinde zulümlerin, katliamların, hak ihlallerinin, mağduriyetlerin ve adaletsizliklerin yaşandığı, dünyanın sözde güç merkezi devletlerinin, barış ve adaleti sağlamakla görevli teşkilatlarının bütün bu yaşananlara karşı sessiz kaldığı bir yıl olarak tarihe geçtiğini ifade etti. Özellikle Suriye'de yaşanan ihtilafta, Rusya-Ukrayna savaşında, Filistin katliamında, uluslararası kuruluşların nasıl işlevsiz kaldığının bir kez daha müşahede edildiğini belirten İletişim Başkanı Altun, "Dünyanın bu ahvali içerisinde ülkemizin durduğu yer ve herkes için adalet şiarıyla verdiğimiz mücadele çok daha büyük bir anlam kazanıyor, hepimiz için bir gurur vesilesine, insanlık için bir gurur meselesine ve insanlık için umuda dönüşüyor" dedi.
"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Küresel yönetim mekanizmalarının iflas bayrağını çektiği bir ortamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliğiyle Türkiye'nin üstlendiği yapıcı rol ve bölge devletlerinin istikrar arayışına sunduğu katkının, uluslararası camiada da karşılık bulduğunu vurgulayan İletişim Başkanı Altun, "Suriye'de yaşanan son gelişmeler, Türkiye'nin insani dış politikası ile tarihin doğru tarafında yer aldığını bir kez daha göstermiştir. Derin bağlarımızın olduğu komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü ve üniter yapısının korunması, bölgenin geleceğinde terör yapılanmalarına yer verilmemesi yönündeki politikamız, sahada karşılık bulmaya başladı. Bundan sonraki süreçte de tüm etnik, dinî ve mezhebi grupların dâhil olacağı demokratik, çoğulcu, huzurlu ve müreffeh bir Suriye'nin inşa edilmesinde Türkiye olarak elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
"TÜM MEDYA KURUMLARIMIZ BÜYÜK BİR MÜCADELE VERDİ"
Altun, Suriye ile beraber Türkiye'nin dost elini hiçbir zaman üzerinden çekmediği bir diğer kardeş halkın ise Filistin halkı olduğunu belirtti. Altun, "Filistin davamız, sadece bir coğrafyanın hikâyesi değil, aynı zamanda insanlığın, vicdanın ve adaletin meselesidir. 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze'de yaşanan insanlık dramı, durmaksızın devam ediyor. Gazze'de İsrail'in uyguladığı soykırımda şimdiye dek 45 binin üzerinde insan acımasızca katledildi. Bütün bu zulüm karşısında en güçlü ses, yine Türkiye ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından yükseltildi. Türkiye olarak, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan soykırım davasında müdahillik bildirimini sunduk. İsrail'in Gazze'deki işgalini, Filistinli sivillere yönelik katliamlarını durdurması için girişimlerde bulunarak, dünya kamuoyunu defaatle harekete geçmeye çağırdık. Bu süreçte tüm medya kurumlarımız, TRT, Anadolu Ajansı ve özel medya kuruluşlarımız gerçekten İsrail'in Gazze'de yürüttüğü zulmü bütün dünyaya göstermek için çok büyük bir mücadele verdi ve büyük bir başarı ortaya koydu. Bir yandan İsrail'in dezenformasyonlarını ortaya koyarken, öte yandan Filistin'in mazlum insanlarının sesini bütün dünyaya duyurdu" dedi.
"27 BİN BASIN KARTINI SAHİPLERİNE TESLİM ETTİK"
İletişim Başkanlığının, önem verdiği bir diğer alanın da sorumlu oldukları medya ve basın alanı olduğuna dikkati çeken Altun, Başkanlık olarak bugüne kadar 27 bin basın kartını sahiplerine teslim ettiklerini söyledi. Altun, medya mensuplarının haklarının iyileştirilmesinden, güncel meselelere dair ulusal ve uluslararası basın bilgilendirme toplantılarına kadar bu alanda yoğun şekilde çalışmaları sürdürdüklerine dikkati çekerek, "Önümüzdeki süreç, 'Türkiye İletişim Modeli' çerçevesinde uluslararasılaşmayı merkezimize aldığımız, farklı coğrafyalarda medya iş birliklerimizi daha da güçlendireceğimiz ve etki alanımızı derinleştireceğimiz bir dönem olacak. Öte yandan dezenformasyonla mücadeleyi de kritik çalışma alanlarımızdan biri olarak kurumsallaştırmaya devam edeceğiz. Keşke sistematik dezenformasyon faaliyetleri, medya ve iletişim iklimini zehirlemese ve biz de bu yönde bir çaba ortaya koymasak" şeklinde konuştu.
"10 DİLDE 150'YE YAKIN ESER YAYIMLANDI"
Dezenformasyonla mücadeleyi kritik çalışma alanlarından biri olarak kurumsallaştırmaya devam edeceklerini vurgulayan İletişim Başkanı Altun, "Dezenformasyonla Mücadele Merkezimizin yoğun çalışmalarıyla bugüne kadar, ülkemize karşı üretilen 2 binin üzerinde yalan haberi ve kara propaganda girişimini bertaraf ettik" dedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Yayınları tarafından bugüne kadar 10 dilde 150'ye yakın eser yayımlandığını aktaran İletişim Başkanı Altun, süreli ve süresiz yayınların hem vatandaşların bilgisine sundukları bir açık kaynak, hem de gerek devlet kurumları gerekse de uluslararası muhataplar için bir politika metni mahiyeti taşıdığını ifade etti.
16 YAPAY ZEKA KATILIMCISI ÇALIŞTAYDA YER ALACAK
Siber güvenlik alt yapılarını sürekli güncellediklerini, Türkiye'nin dijital bağımsızlığını, siber egemenliğini desteklemek amacıyla yerli ve millî yazılım projelerine öncelik verdiklerini anlatan İletişim Başkanı Altun, "Bu çerçevede bugün burada bir deneyimi de ilk kez birlikte yaşayacağımızı da belirtmek istiyorum. Başkanlığımız tarafından geliştirilen ve her çalışma grubuna özel olarak kodlanan 16 yapay zekâ katılımcısı da çalıştayda yer alacak ve tematik alanlardaki istişare mekanizmalarına katkı sunacak. Bu tecrübeyi ayrıca değerlendirmemiz, gelecek çalışmalarımız için bir referans olacaktır" ifadelerini kullandı.
İletişim Başkanı Altun, etkinlik sonunda ortaya çıkacak somut çıktıların, öneri ve değerlendirmelerin iletişim alanına çok önemli katkılar sunacağına inandığını belirterek sözlerini tamamladı.