Erzurum mutfağından 4 ürün daha tescillendi: ''Türkiye'nin en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip üçüncü ili''

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum mutfağına ait 4 ürünün daha tescillenerek koruma altına alınması dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Törende konuşan Vali Çiftçi, '' Cağ kebabından kadayıf dolmasına, ehram dokumacılığından Oltu taşına kadar 60 ürünümüz coğrafi işaret tesciline sahiptir. Erzurum, Türkiye’de en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip üçüncü il konumundadır ve bu konumunu daha da ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.


Erzurum'un eşsiz mutfağına ait dört yöresel lezzet daha coğrafi işaret alarak tescillendi. Erzurum Patates Boranisi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası), Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi ve Hınıs Köftesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından resmen tescillenerek koruma altına alındı. Erzurum Ticaret Borsasının ev sahipliğinde düzenlenen Coğrafi İşaret Tescil Töreni’ne katılan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, tescil edilen ürünlerin sadece kentin mutfak kültürüne değil, ekonomik kalkınmasına da katkı sağlayacağını vurguladı.


''ERZURUM TÜRKİYE'DE EN FAZLA COĞRAFİ İŞARETE SAHİP 3. İL''

Törende konuşan Vali Çiftçi, Erzurum’un tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra, yöresel ürünleriyle de ön plana çıktığını belirterek, "Erzurum; tarihî mirası, doğal zenginlikleri ve köklü gelenekleriyle Anadolu’nun en güzide şehirlerinden biridir. Cağ kebabından kadayıf dolmasına, ehram dokumacılığından Oltu taşına kadar 60 ürünümüz coğrafi işaret tesciline sahiptir. Bu ürünler, şehrimizin kimliğini yansıtan değerler olmanın ötesinde, ekonomik ve kültürel gücümüzün de bir göstergesidir. Erzurum, Türkiye’de en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip üçüncü il konumundadır ve bu konumunu daha da ileriye taşımak için çalışmalarını sürdürmektedir” dedi. 

''COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER ERZURUM'UN MARKA DEĞERİNİ ARTIRIYOR''

Vali Çiftçi, coğrafi işaret tescilinin yerel üreticileri haksız rekabete karşı koruduğunu ve Erzurum’un ulusal ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir şekilde temsil edilmesine katkı sunduğunu ifade etti. Konuşmasında, tescilli ürünlerin yalnızca ekonomik değil, turizm açısından da büyük bir değer taşıdığına dikkat çeken Çiftçi, Erzurum’un gastronomi turizmi açısından önemli bir cazibe merkezi olduğunu belirterek, "Bugün Erzurum’a gelen turistler sadece doğasını keşfetmek ya da kayak yapmak için değil, mutfak kültürümüzü deneyimlemek, el emeği ürünlerimizi görmek ve şehrimizin kültürel mirasını yakından tanımak için de burayı tercih etmektedir. Coğrafi işaret tesciliyle taçlandırılan ürünlerimiz, Erzurum’un marka değerini artırarak turizmdeki yerini daha da güçlendirecektir'' dedi. 

TOPLAMDA 60 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN BULUNUYOR

Erzurum’un toplamda 60 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Yeni tescillenen dört ürün, hem yerel üreticileri koruyacak hem de Erzurum’un ulusal ve uluslararası pazardaki yerini güçlendirecek. Coğrafi işaretli ürünler, Erzurum’un gastronomi turizmine ve ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlayacak.