Batman Valiliği himayesinde, GAP İdaresi Başkanlığı ve İl Özel İdaresi’nin finansman desteği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğiyle hayata geçirilen “Seracılığı Geliştirme ve Yaygınlaştırma Projesi” kapsamında Balpınar Beldesi’nde 31 çiftçiye 1’er dekarlık modern sera teslim edildi.
22 BİN DÖNÜMLÜK ARAZİYE SERAKENT KURULACAK
Yağmur altında düzenlenen törende konuşan Batman Valisi Ekrem Canalp, yağışların bereketine dikkat çekerek, “Çiftçilerimiz de çok uzun zamandan biridir bu yağmurları bekliyorlardı, şükürler olsun yağan yağmurlar da çok güzel berekete vesile oldu” ifadelerini kullandı.
Vali Canalp, seracılığın Balpınar’da 2002 yılında yalnızca iki serayla başladığını, bugün ise yüzlerce serada üretim yapıldığını vurguladı. “Şimdi burada bir Serakent kuruyoruz. İlk etapta bin 100 dönümde planlanan bu merkez, Batman Çayı'nın iki yakasında toplam 22 bin dönümlük bir alanı kapsayacak. Bunun 2 bin dönümünü küçük sanayi alanları olarak değerlendirecek, kalan kısmı ise sera kentler serisiyle tarıma kazandıracağız. Söz konusu alanlar birinci sınıf tarım arazisi değil; kumul ve eski sel yatakları. Mevcut tarım alanlarını bozmadan üretimi artıracağız” dedi.
''İŞ BATMANLIYI ARAYACAK''
Vali Canalp, seracılığın Batman’da istihdamı artıracağına işaret ederek, “Her bin dönümlük sera, 2 bin 500-3 bin kişiye iş imkânı sağlıyor. Hedefimiz Batman’da 65 bin kişiye istihdam oluşturmak. Kimse iş aramayacak, iş Batmanlıyı arayacak” ifadelerini kullandı.
Seraların enerji ihtiyacının karşılanmasına da değinen Vali Canalp, güneş panelleriyle donatılacak seralarda yazın üretilen enerjinin kışın ısıtma amacıyla kullanılacağını, böylelikle enerji sorununa uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler getirileceğini söyledi.
''BU GİRİŞİMLE BATMAN ZENGİN OLACAK''
Batman’da tarımın bugüne kadar sadece ham madde üretimiyle sınırlı kaldığını ifade eden Vali Canalp, ''Bugüne kadar maalesef tarımla yapmış olduğu iş, sadece ham madde üretimidir. Ham madde üreterek zengin olunmaz. Eğer pamuğu hammadde olarak kilosunu 1 liradan satarsınız, ip haline getirirseniz üç liraya, kumaşı haline getirirseniz beş liraya, kumaşı elbise haline getirirseniz 20 TL oluyor. Ama Batman’da üretilen ham maddenin hepsi başka şehirlere gönderiliyor. Bu ürünler katma değeri yüksek ürünler olarak Batman’a ger geliyor. Bu gidişatı durdurmak gerekiyordu, bu gidişatı tersine çevirmek gerekiyordu. Bütün tarımsal ürünleri hayvancılık ürünlerini, et ürünleri, süt ürünleri tamamını Batman’da işleyecek ve nihai ürün haline getirip bütün zenginliğin katma değeri Batmanda bırakacak bir organize sanayi kurmak gerekiyordu. Bunu üç sene önce başladığımız Gıda İhtisas OSB’deki bütün işlemler bitti. Şu anda OSB’den firmalara yer tahsisi yapıyoruz. Yakın zamanda birer ikişer tane o fabrikaların temel atma törenlerini de atmış olacağız. Sakarya’ya, Bursa’ya, Adana’ya ve Mersin’e giden bütün tarım ürünlerini üreten fabrikalar burada üretmeye başlayacak. Bu girişimle Batman zengin olacak. Batman’ın bu şekilde dönüşümü işte biz böyle sağlayacağız. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bir tarafından profesyonel çok büyük çaplı sera kentleri kurmaya devam edeceğiz. Ama diğer tarafından da bu şekilde Balpınar örneğinde olduğu gibi bizim klasik anlamdaki örtü altı seracılığı da teşvik etmeye buralara da destek vermeye devam edeceğiz'' dedi.