Hatay'da kültürel mirası koruma yolunda, Kırıkhan ilçesindeki Karasu Nehri üzerinde yer alan ve Mimar Sinan’a atfedilen Danaahmetli Köprüsü, kapsamlı restorasyon sürecinin ardından yeniden ayağa kaldırıldı.
OSMANLI MİMARİSİNİN NADİDE ÖRNEKLERİNDEN
Osmanlı padişahı IV. Murat’ın Bağdat Seferi sırasında, 17. yüzyılda inşa ettirildiği rivayet edilen köprü, Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihi Köprüler Dairesi Başkanlığı tarafından restore edildi. 84,5 metre uzunluğunda ve 4,5 metre genişliğindeki köprü, altı kemerli yapısıyla klasik Osmanlı köprü mimarisinin nadide örnekleri arasında yer alıyor. Restorasyon kazıları sırasında iki kemer daha gün yüzüne çıkarılarak yapı bütünüyle ortaya kondu. 2020 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, Kovid-19 pandemisi ve 6 Şubat depremlerinin ardından zaman zaman sekteye uğrasa da, yeniden gözden geçirilerek sürdürüldü ve nihayet tamamlandı.
''KÜLTÜREL MİRASIMIZA SAHİP ÇIKMANIN GURUNUNU YAŞIYORUZ''
Köprünün yeniden kazanım süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Hatay’ımız için çok kıymetli bir tarihi eseri ayağa kaldırmanın sevincini yaşıyoruz. Danaahmetli Köprüsü’nün restorasyon süreci 2020 yılında başlamıştı. Kovid süreci ve 6 Şubat depremleri sebebiyle süreç uzadı. Ancak artık tamamlandı. Bilindiği gibi bu köprü neredeyse yıkılmak üzereydi. Bugün tarihimize ve kültürel mirasımıza sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz. Hatay’ımızı deprem sonrası ayağa kaldırmak için tüm birimlerimizle gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
''İLÇEMİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM''
Kırıkhan Belediye Başkanı Ömer Erdal Çelik de, “Kırıkhan’ımızın tarihi mirasına sahip çıkılmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kıymetli eserin yeniden hayat bulması, ilçemiz için önemli bir kazanım olmuştur” ifadelerini kullandı.
''BU KÖPRÜ SADECE BİR GEÇİŞ NOKTASI DEĞİL''
Danaahmetli Mahalle Muhtarı Mehmet Saydam ise köprünün sadece fiziki bir yapı değil, bölgenin geçmişiyle kurulan bir bağ olduğuna işaret ederek, “Bu köprü sadece bir geçiş noktası değil, bizim geçmişimiz, kültürümüz ve hatıralarımızdır. Bu eserin yeniden hayat bulması bizler için çok kıymetlidir.” dedi.