Siirt'ten Türkiye'ye örnek proje: Sokak hayvanlarına modern yaşam, atıklara geri dönüşüm

Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, 50 bin metrekarelik alana kurulan modern bakım ve rehabilitasyon merkezi sayesinde hem hayvanların yaşam kalitesinin artırıldığını hem de atıkların geri dönüştürülerek mama üretildiğini açıkladı. Vali Kızılkaya, bu proje sayesinde Siirt'in Türkiye'nin öncü illerinden biri olduğunu dile getirdi.


Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir gönderide kentin sahipsiz hayvan sorununu kökten çözen projelerle Türkiye’ye örnek olduğunu açıkladı. Vali Kızılkaya, 50 bin metrekarelik alana kurulan Sokak Hayvanları Bakımevi Rehabilitasyon Merkezi ve Doğal Yaşam Alanı ile Siirt’in bu alanda öncü illerden biri haline geldiğini belirtti.

''TÜM KONTROLLERİ BURADA YAPILIYOR''

Merkezin yalnızca bir barınak değil, aynı zamanda sahipsiz hayvanların yaşamlarını sürdürebileceği doğal bir alan olduğunu ifade eden Vali Kızılkaya, ''Hayvanların barınma, beslenme, sağlık ihtiyaçları karşılanmaktadır. Barınağa getirilen hayvanların öncelikle burada görevli veterinerlerimiz tarafından sağlık kontrolleri, aşıları, bakımları ile gerekiyorsa tedavileri yapılmaktadır. Hayvanların rehabilitasyonları sonrasında ise merkezimiz içindeki doğal yaşam alanlarında barınma ve beslenmeleri sağlanmaktadır'' dedi.


''İLİMİZİN YEMEK ATIKLARININ DÖNÜŞÜMÜ DE SAĞLANIYOR''

Vali Kızılkaya merkezde hayvanlar için mama üretimi yapıldığını da belirterek, ''Sıfır atık çalışmalarımız kapsamında ilimizdeki askeri birlikler, üniversite, yurtlar ve hastaneler başta olmak üzere toplu yemek yenilen resmi, özel kurum ve kuruluşlardan çıkan yemek artıkları da merkezimizde kurduğumuz üretim tesisinde, günde bin kilo üretim kapasitesi ile mamaya dönüştürülmektedir. Böylece ilimizin yemek artıklarının da dönüşümü sağlanarak çöpe gitmemesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda merkezimizdeki köpek kulübeleri ise kentsel dönüşüm ve depreme dayanıklı yeni okullar yapmak üzere yıktığımız binaların çatılarından, enkazlarından çıkan ahşap ve kerestelerden kendi işçilerimiz eliyle üretilmektedir'' ifadelerini kullandı.


''7 EKİBİMİZ SÜREKLİ SAHADA GÖREV YAPIYOR''

Hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlara da yardımcı olunduğunu dile getiren Vali Kızılkaya, ''Merkezimizde, hayvan sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza da belirlenen çerçeve içerisinde yardımcı olunmaktadır. Bununla beraber sahibi olduğu hayvana bakamayacak durumda olan hemşehrilerimiz de hayvanlarını sokağa bırakmak yerine bize ulaşarak hayvanlarını barınağımıza güvenle teslim edebilmektedir. İlimiz merkezi ile birlikte ilçe, belde ve köylerimizin sokak ve caddelerinde başıboş, sahipsiz hayvan bırakmamak için oluşturduğumuz 7 ekibimiz ise sürekli sahada görev yapmaktadır'' diye konuştu.