Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde yürütülen ve ikinci yaşına giren Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP), Milli Eğitim Bakanlığının temel hedefleri ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline uygun olarak hazırlanan Uygulama Yönergesi çerçevesinde Şanlıurfa’da eğitim alanında mevcut olan sorunlara odaklanıyor. İlde başlıca eğitim göstergelerini aşağıya çeken olumsuzluk ve yetersizlikleri tespit ederek yol haritasının oluşturulduğu BİGEP çalışması, verilere dayalı ve analiz esaslı olarak rasyonel bir yol izliyor.
"YÜZDE 90'LARA ULAŞTIK"
Projenin 2023 yılında başladığını ifade eden Vali Hasan Şıldak, "BİGEP, okul öncesi eğitimden lise son sınıfa kadar olan bütün eğitim kademelerini kapsıyor. En önemli özelliği Şanlıurfa’nın eğitim alanındaki temel sorunlarını ele alıp, bunları doğru ve gerçekçi bir tespit ile gündemine oturtarak çözüm üretiyor. Bir başka özelliği bütün eğitim aktörlerini ve paydaşlarını hareketlendirmek ve motive etmek üzere kurgulanmıştır. Tamamen insan unsurunun eğitim sürecinin odağına oturtulmasını hedefliyor. Şu ana kadar sahiplenme düzeyi ve uygulama enerjisi yönünden diyebilirim ki yüzde 90 düzeyine ulaştık. Çok iyi bit aşama kat ettik, güçlü şekilde ilerleyen aynı zamanda sürdürülebilirliği olan örnek bir proje. Bu proje; sadece eğitim camiasında değil bütün Şanlıurfa’da 'eğitim birinci önceliğimiz' mottosuyla kabullenen ve bütün okullarda dinamik bir ortam oluşturan, sürekli gündemde tuttuğumuz motivasyon odaklı bir süreç yönetimi" diye konuştu.
OKULLAŞMA ORANINDA ARTIŞ
BİGEP, il genelinde öğrenim gören öğrenciler ve görev yapan öğretmenlere eşit imkânlar sunmayı hedefleyen, motivasyon, gönüllülük ve iş birliğine dayalı bir eğitim seferberliğidir. Projenin 21. yüzyıl gereksinimlerine uygun becerilerle donatılmasını sağlayarak, eğitimi il genelinde önemli bir gündem maddesi haline getirmeyi amaçlıyor. Proje sayesinde eğitime katılım ve devamsızlıkta iyileşmeler yaşandı. Devamı sağlanan 12.008 öğrenci, okullarına kavuştu. Devamsız öğrenci sayısında da önemli bir düşüş oldu. Açık lise ve mesleki eğitim merkezine 3.824 öğrenci yönlendirildi. Pansiyon doluluk oranı yüzde 70’den, yüzde 80’e yükseldi. Okul öncesinde okullaşma oranında da artış oldu, yüzde 83’ün üzerinde okullaşma oranı gerçekleşti. 48.067 veli İle 8.374 anne atölyesi çalışması yapıldı.
TÜBİTAK VE TEKNOFEST BAŞARILARI ARTTI
Proje sayesinde ilkokul birinci sınıflarda okuma yazma yetersizliği olan öğrenci sayısında azalma oldu. 387.721 öğrenci için süreç odaklı değerlendirme sınavları yapıldı. Okul ve derslik sayısında artış oldu. 143 okul, 2.147 derslikle eğitim altyapısını güçlendirme adımları atıldı. 34 okulda tam gün eğitim uygulamasına geçildi. Yine BİGEP sayesinde TÜBİTAK ve Teknofest başarısında da yükseliş oldu. TÜBİTAK Türkiye Finallerinde 2 ikincilik, 1 üçüncülük, 1 teşvik ödülü alındı. 30.895 öğrenci ve 5.195 öğretmene ödüllendirme yapıldı.