Programın açılışı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Eğitim çalışmaları; Büyükşehir Belediyesi, Eyyübiye Belediyesi, Harran Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasının iş birliğinde yürütülecek.
Programa; Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, İl Emniyet Müdürü Atilla Aksoy, Taştepeler Projesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Necmi Karul, MHP İl Başkanı Mahmut Güneş, şef Ömür Akkor, bölge kaymakamları, esnaflar ve davetliler katıldı.
Hijyen, kalite, gıda sağlığı, etiketleme ve estetik alanlarında verilecek eğitimlerle, başta Balıklıgöl ve Haşimiye Meydanı olmak üzere turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bölgelerdeki gıda işletmelerinin hizmet standartlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Programda 171 baharatçı, kuruyemişçi ve manav, 105 lokanta ve restoran, 42 kasap, 40 otel ve konukevi, 21 kahvehane ve 15 unlu mamul işletmesi yer alıyor.
''SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYACAK BİR SEVİYE YAKALAMAK İSTİYORUZ''
Vali Hasan Şıldak, açılışta yaptığı konuşmada turizmde hizmet kalitesinin önemine değinerek, ''İlimizde bir pilot uygulama olarak özellikle tarihi hanlar bölgesi ve Balıklıgöl çevresinde bilindiği gibi çok sayıda gıda üzerine çalışan, üretim ve satış yapan işyerimiz var. Bunlar aslında işyeri olarak, işletme olarak ilimizin de yüzünü oluşturuyor. Urfa’ya ayak basan herkesin muhakkak surette bulunduğu bölgenin alışveriş mekanları, burada bulunan işletmelerimizin sahipleri, değerli işletmecilerimiz ve çalışanlarına yönelik böyle bir çalışmayla, bu alandaki gıda sağlığı, hijyen, kişisel hijyen, kalite, estetik ve görünüm açısından ilimizdeki turizm sektörünün beklentilerini karşılayacak bir seviye yakalamak istiyoruz'' dedi.
''TURİSTLER GÖNLÜ FERAH BİR ŞEKİLDE AYRILMALI''
Bu çalışmayı yerli ve yabancı turistlerin şehirden memnun ayrılması için yaptıklarını belirten Vali Şıldak, ''Yerli ve yabancı Türkiye’nin veya dünyanın herhangi bir yerinden Urfa’yı ziyaret eden, bu bölgeyi ziyaret eden bir misafirimizin çok daha güzel duygularla, memnuniyetle, içi rahat ve gönlü ferah bir şekilde ayrılmasını, iyi ki bu şehre geldim demesini, Urfa’da kültürel miras, tarihi eserler, maneviyat o iklimi hissettim ama bir de işletmeler, restoranlar, ciğerciler, aktarlar, kuruyemişçiler, yöresel ürün satıcıları var ki helal olsun ancak bu kadar temiz, düzenli, bakımlı bir satış usulü olur dedirtebilmek için bu çalışmayı yapıyoruz'' diye konuştu.
''421 İŞLETMEYLE EĞİTİM PLANLADIK''
Eğitim programının 10 Ağustos’a kadar devam edeceğini açıklayan Vali Şıldak, “Toplam 421 işletmeye bir eğitim planlamış bulunuyoruz. 171 baharatçı, kuruyemiş ve manav gibi satış yeri, 42 kasap, 40 otel ve konukevi, 15 unlu mamul işletmesi ve pide fırını, 105 lokanta ve restoran, 21 kahvehane ve çay ocağı şeklinde gruplandırılan işletme türlerinin bu eğitime dahil olmasını bekliyoruz, hedefimiz budur. İl Sağlık Müdürlüğümüz, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Üniversitemiz bu eğitimleri sunacaklar ve bir de alanda çalışan başarılı mutfak şeflerimiz, servis şeflerimiz uygulamalı eğitim yapacaklar'' ifadelerini kullandı.
''ESNAFIMIZA DÜŞEN SORUMLULUKLAR VAR''
Şanlıurfa'yı turizme kazandırmanın öncelik olduğunu da belirten Vali Şıldak, ''Şanlıurfa bir tarım, sanayi, kültür şehri ve aynı zamanda turizm şehridir. Çünkü turizm ögeleri çok güçlü, turizm çeşitlilik imkanları çok fazla ve Şanlıurfa artık ülke ölçeğinde değil, dünyaya açılan bir turizm şehridir. Fakat burada devlet yatırımları, oteller, konaklamalar, Göbeklitepe’miz, Karahantepe’miz, Balıklıgöl’ümüz, Harran’ımız ve Halfeti’miz büyük bir değer, fakat alt yapı, üst yapı devletin yapması gereken, kurumların yapması gereken çalışmaların yanı sıra bir de işletmelerimizin yapması gereken, esnafımıza düşen sorumluluklar var. Aslında bugün yaptığımız çalışma bunu içeren, bu konuda eğitim faaliyetlerini önceleyen, özellikle gıda üreten ve satan iş yerlerinin eğitimle geliştirilmesi, bilinçlendirilmesi. Hem işletme sahiplerinin hem de oralarda çalışan personelin daha üst kalite bir işletme sunumu ve hizmeti ortaya koyabilmeleri için yapacağımız 1 aylık bir eğitim çalışmasıdır. Bu eğitimleri eksiksiz bir şekilde alarak devam sağlayan her bir işletmemize ve personelimize katılım belgesi vereceğiz. Devamında ise yoğun bir denetimle artık işletmelerimizin kurallara uyması, hijyen, gıda sağlığı, kalite, etiket gibi temel gerekliliğinin yerine getirilmesi konusunda daha titiz davranacağız'' şeklinde konuştu.
''EĞİTİME KATILIN, DENETİMLERİ SORUNSUZ ATLATALIM''
Şehre gelen turistlere temiz bir ortam sağlanacağını ve bu konuda kararlı olduklarını söyleyen Vali Şıldak, ''Bu şehrimiz için çok önemli, sizin kazancınız, işletmenizin kalitesi için önemli bunu hafife almayın. Lütfen devamlılığınızı sağlayın, bu çalışmalara, eğitime katılın sonrasında ise yapılacak denetimleri sorunsuz olarak atlatalım. Ruhsatsız işletmeler başta olmak üzere kurallara uymayan, eksikliği bulunan bütün işletmelere artık uyarmakla değil, kesinlikle buradan bu çalışmalardan men ederek, gerekirse kapatmaya giderek, kararlı bir şekilde bu süreci takip edeceğiz. Artık Urfa’ya gelen her bir ziyaretçi Haşimiye meydanı, Balıklıgöl çevresindeki yeme içme mekanlarında alışveriş yaptığı, yöresel ürün satın aldığı, hediyelik eşya aldığı bütün yerlerden çok daha memnuniyetle, teşekkür ederek ayrılsın istiyoruz. Kötü görüntülere müsaade etmeyeceğiz, ilimizde ben bunu çok önemli bir adım olarak görüyorum'' dedi.