"Siirt’in kültürel mirası, coğrafi işaretli ürünlerle korunuyor"

Sınai Mülkiyet Hakları ve Coğrafi İşaretler Farkındalık Konferansı'nda konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Siirt’in kültürel mirası, coğrafi işaretli ürünlerle korunuyor, güçleniyor ve geleceğe taşınıyor. Zivzik Narı, Bumbar, Pırtike Çorbası ve Varak Keek Tatlısı için de tescil çalışmaları sürüyor" dedi.

Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’ın katılımıyla "Sınai Mülkiyet Hakları ve Coğrafi İşaretler Farkındalık Konferansı" düzenlendi. 

Programda konuşan Vali Kızılkaya, Siirt’in huzurun, kardeşliğin ve kadim medeniyetlerin buluştuğu bir şehir olduğunu belirterek, bu anlamlı etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Kızılkaya, Siirt ’in zengin tarihi, doğal güzellikleri ve çok kültürlü yapısıyla bölgenin önemli bir turizm ve üretim merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. 

"HEDEFİMİZ, SİİRT'İ GÜÇLÜ BİR GELECEĞE TAŞIMAK"

Coğrafi işaretlerin, yerel üretimi güçlendiren, istihdamı artıran ve ekonomiye katkı sağlayan önemli bir araç olduğunun altını çizen Kızılkaya, tescilli ürünler arasında Siirt Battaniyesi, Pervari Balı, Büryan Kebabı, Şal-Şepik Kumaşı, Bıttım Sabunu ve Siirt Fıstığı gibi değerlerin yer aldığını; Zivzik Narı, Bumbar, Pırtike Çorbası ve Varak Keek Tatlısı için de tescil çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Vali Kızılkaya, “Hedefimiz; emeğin, üretimin ve markalaşmanın şehri olan Siirt’i huzur ve güven içinde daha güçlü bir geleceğe taşımak" diye konuştu.


DURAK: PERVALİ BALI DÜNYA PAZARINDA MARKALAŞACAK

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak ise Pervari Balı için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil Başvuru sürecinin başlatıldığını müjdeledi. Siirt’in eşsiz florası ve zengin bitki çeşitliliğiyle üretilen Pervari Balı’nın, yüzyıllardır süregelen doğal üretim geleneğiyle Türkiye’nin en saf ve kaliteli ballarından biri olduğunu belirten Durak, "Pervari Balı, yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa Birliği nezdinde de tescil edilmesi hedeflenen bir değerimizdir. Bu süreç tamamlandığında, Pervari Balı dünya pazarlarında markalaşacak, üreticilerimizin katma değeri artacak ve bölge ekonomisine önemli katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

Program, coğrafi işaretlere değer katan kurum ve üreticilere belge takdimleri ve Siirt’e özgü coğrafi işaretli ürünlerin sergilendiği stantların gezilmesiyle sona erdi.