İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü
ve Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanlığı’nca, yörede bağ budamasının doğru
yapılmasını sağlamak, bağcıları bilinçlendirmek, bağcılığın popülaritesini
korumak, genç nesli bağcılığa özendirmek amacıyla yapılan yarışmada, kısa ve karışık
budama uygulandı.
Yarışmaya katılan 30 üreticinin değerlendirmesi, budadıkları onar asma üzerinden yapıldı. Jüri üyeleri asmaları inceleyerek beceri, doğru kesim ve hız üzerinden yarışmacılara puan verdi.
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, etkinlikte yaptığı konuşmada, Tekirdağ için bağcılığın önemli olduğunu ve Bağcılık Araştırma Enstitüsünün çalışmalarının değerli olduğunu anlattı.
Yıldırım, şöyle konuştu:
“Atatürk zamanından bu tarafa Türkiye’deki en güzel, en büyük,
halen ayakta olan, işleyen, en çeşitli tek bağcılık enstitüsü. 1439 çeşit üzümümüz
var, bunu övünerek söylüyoruz. Üzümden elde edilen çok lezzetli ürünler var.
Üzüm suyumuz, pekmezimiz, sirkemiz var. Üzümün çekirdeğinden ve kabuğundan elde
edilen pasta, börek türlerinden hamur işleri de hakikaten lezzetli bir şekilde
karşımıza çıkıyor.”
Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı da kentte 35
bin dekar alanda üzüm yetiştirildiğini dile getirdi.
Yarışmayı geleneksel hale getirmek istediklerini belirten Kiracı,
şunları kaydetti:
“Yarışmacıların hepsi ilimizde üzüm üreten kişiler. Gerekli
başvuru işlemlerinin ardından bugün bağlarımızda yarışmamızı gerçekleştiriyoruz.
Bugün yapılan budamaların ardından jüri üyelerimiz değerlendirmelerini
yaptıktan sonra dereceye girecekler belli olacak. Bu tür etkinlikler
üreticilerimiz için de anlamlı oluyor. Burada çok güzel bir yarışma oluyor ve
üreticilerimiz de becerilerini gösteriyor.”
Kentte bağcılık yapan Salim Bulut da yarışmanın ilk defa
düzenlendiğini ve en iyi asma budaması yaparak dereceye girmek istediğini
aktardı.
Yarışmada Hüseyin Acar birinci, Hacer Topçu ikinci ve Halit Ece
üçüncü oldu. Dereceye giren yarışmacılara çeşitli hediyeler verildi.