Türkiye’ye yeni Suriyeli sığınmacı gelmiyor!

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye’de ‘geçici koruma statüsünde’ 3 milyon 762 bin Suriyeli bulunuyor.

Daha önce Türkiye’ye giriş yapmış ancak iki yıldır Türkiye’de izine rastlanmadığı için pasif duruma alınmış, büyük ihtimalle de Avrupa’ya geçmiş 120 bin Suriyeli sayısı var. Toplam rakamdan bu düşülünce ülkedeki Suriyeli sayısı 3 milyon 500 bine geriliyor.
Sanılanın aksine Türkiye’ye sürekli bir Suriyeli akışı olmuyor. Esad’ın af ilan etmesi, Suriye’de savaş haberlerinin azalması ve Türkiye’nin göçmenleri sınır dışında ikamet ettirme politikası gibi sebeplerle ülkemizdeki Suriyeli sayısı artmıyor. Hatta Göç İdaresi raporlarına göre 2017 yılından bu yana Türkiye’deki Suriyeli sayısı aynı.
Diğer taraftan son 5 yılda 323 bin kişi kendi ülkelerine gönderildi. Gönüllü giden sayısı ise 500 bin. Denizlerden Avrupa’ya kaçan 641 bin kişi ile birlikte toplamda 5 yılda Türkiye’den ayrılanların sayısı 1,5 milyonu aşmış durumda.
750 bin Suriyeli çocuk Türkiye'de doğdu. Eğer Türkiye onları kabul etmeseydi, bu çocuklar belki de doğamayacaktı. Bu anlamda Türkiye dünyaya insanlık dersi veriyor.




VALİLİĞİN AÇIKLAMASI YANLIŞ ANLAŞILDI
İstanbul Valiliği’nin ‘şehirde 1,3 milyon yabancı var’ açıklaması ise yanlış anlaşıldı. Bu rakamın tamamının Suriyeli olduğu algısı oluşurken, yetkililer bunun doğru olmadığı bilgisini verdi. Göç İdaresi’nin resmi rakamlarına göre İstanbul’da kayıtlı Suriyeli sayısı 542 bin. Bu rakamın yüzde 20’sinin de resmi kayıtlarda olsa da İstanbul’da bulunmadığı belirtiliyor.


TÜRKİYE’DE 5,5 MİLYON YABANCI VAR
Türkiye'de 3 milyon 762 bin 686 Suriyeli geçici koruma statüsünde. İkamet izni ile kalan yabancı ise 1 milyon 417 bin. ‘Uluslararası koruma’ ile savaş bölgelerinden gelen sayısı ise 320 bin. Toplamda 4 milyon 100 bin mülteci, 1 milyon 417 bin ise ikametli yabancı bulunuyor. Bunlar sanılanın aksine mülteci veya sığınmacı değil. İkamet izinliler içinde konsolosluk çalışanları, iş adamları, yabancı öğrenciler bulunuyor.


1 MİLYON SURİYELİ GİDECEK
Türkiye’nin sınırda güvenliğini sağladığı ve ihtiyaçlarını karşıladığı, 2 milyonu İran sınırında olmak üzere, 8 milyon insan sınır bölgelerimizde yaşıyor. Özelikle Suriye sınırında yeni yerleşim yerleri oluşturularak hem bu insanların Türkiye’ye gelişi engelleniyor, hem de Türkiye’den bu bölgelere bir geri dönüş bekleniyor. Yapılan anketlerde Suriyelilerin yüzde 70’i ‘şartlar sağlanırsa Suriye’ye geri dönerim’ diyor.
İş, ev ve güvenliğin sağlanması ile 1 milyon Suriyelinin geri dönüşü planlanıyor. İdlib’de yapılanlar ise bu projenin ön çalışması gibi. Mayıs başında İdlib'de 60 bin briket ev sahiplerine teslim edilirken, bu rakam yıl sonuna kadar 100 bini bulacak. İdlib’de yapılan evlerin bağış olması ise ayrı bir önem taşıyor. 1 milyon Suriyeli için yapılacak 250 bin ev, sosyal donatı alanları, cami, alışveriş merkezi ve sanayi siteleri ise uluslararası yardım kuruluşları tarafından karşılanacak. İdlib dışında olacak ve projeleri hazırlanan bu yerlere Türkiye’deki geçici koruma statüsünde olan Suriyelilerin, ‘gönüllü, onurlu ve güvenli’ bir şekilde dönüş yapması öngörülüyor.


200 BİN SURİYELİ VATANDAŞ
Yine algının aksine Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçiş sayısı çok yüksek değil. Göç İdaresi verilerine göre bu rakam 200 bin 950. Bu kişilerin 113 bin 654'ü reşit. Bunlardan 47 bini ise Türkmen.
Diğer taraftan Türkiye, 102 bin Ahıska Türkünü vatandaşlığa aldı. Ayrıca 6 bin 787 Uygur Türkü de vatandaş yapılırken 2 bininin vatandaşlık işlemleri sürüyor. 17 bin Afganistan Türkmeni de Türkiye vatandaşı oldu.


YARI YARIYA ASAYİŞ
Suriyelilerin karıştığı asayiş olayları da özellikle sosyal medyada çokça işleniyor. Emniyet verilerine göre Türkiye'de her 100 vatandaştan 2.1'i çeşitli asayiş olaylarına karışırken, 100 Suriyeliden 1.3'ü karışıyor. Yani nerdeyse yarı yarıya bu durum sözkonusu.


SINIRDA 8 MİLYON KİŞİ VAR
Türkiye’nin sınırında yaşayan ve bir savaş, bombalanma gibi olağanüstü bir durumda ülkemizden başka gideceği yeri olmayan yaklaşık 8 milyon kişi yaşıyor. Bu rakamın 2 milyonu İran sınırında yaşıyor. Türkiye bu insanların yurt içine gelmemesi için sınırda güvenliği sağlamakla birlikte çeşitli politikalar yürütüyor.



OPERASYONLAR DA GÖÇÜ DURDURDU
Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatlar sonucunda TSK, bu bölgeleri DEAŞ ve PKK-PYD/YPG'den temizlerken, yeni göç dalgaları da Türkiye'nin içine ulaşmadan buralarda durduruluyor. Güvenli hale getirilen bölgelere, YPG'nin yerleşmesi ve terör örgütünün kendi alanını oluşturulması da engelleniyor. Bu operasyonlar sayesinde Suriye'deki demografik yapı da korunmuş oluyor. Güvenlik uzmanları "Türkiye bu adımları atmasaydı, bugün Suriyeli mülteci sayısı 10 milyondan fazla olacaktı" değerlendirmelerini yapıyor.