Peş peşe düzenlediği ‘Badem Çiçeği Festivali’ ve ‘Su Sporları Festivali’ ile yöreye ilgiyi artırmayı başaran Korkutata, Nemrut Gastronomi Buluşmaları’ndaki organizasyon ile başarısını taçlandırdı. Kaymakam, Nemrut ile adı anılan ilçenin ismini dünya ve Türkiye kamuoyu gündemine, Nemrut’un yanına gastronomiyi de ekleyerek, tekrar getirdi. Etkinlik boyunca ülkenin önde gelen televizyon kanalları ve gazeteleri Kahta’nın haberlerini yaparken, sosyal medyada da ilçenin tanıtımına büyük katkı sağlandı.
Kâhta Kaymakamı Selami Korkutata, ilçede düzenlenen etkinliklere, yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçinin katılmasından dolayı çok memnun. Kültürlerin buluşmasına ev sahipliği yaptıklarını ve Adıyaman'ın tarihi, kültürü ve turizmiyle dikkat çektiğini hatırlatan Kaymakam, festivallerle ülkenin farklı yerlerinden on binlerce kişinin buluşmasından ilçe adına büyük bir sevinç yaşıyor. Korkutata, dünyanın 8. harikası Nemrut Dağı'nın zirvesindeki devasa heykellerin yanında gerçekleştirilen etkinliklerle bölgenin tanıtımına katkı sağlandığını vurguluyor.
DAHA GÜZELLERİNİ YAPACAĞIZ
Gastronomi Buluşmaları
ile kaybolmaya yüz tutan yöresel yemekleri hatırlattıklarını ve kayda
aldıklarını anlatan Kaymakam, bölgedeki turizm alt yapısını güçlendirip turizm
pazarında ilçenin daha fazla yer almasını istiyor. Kaymakam Korkutata, “İlerleyen
dönemlerde bu festivallerin daha güzellerini yapacağız. Kültür ve
medeniyetlerin kavşak noktası olan ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kâhta’nın
turizm potansiyelini daha da büyütecek, ilçemize olan ilgiyi daha da
güçlendirecek çalışmalara imza atacağız” diyor.
NEMRUT GASTRONOMİ BULUŞMALARI
Kahta Kaymakamlığı tarafından düzenlenen Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan, güneşin doğuşu ve batışı sırasında tarih ve doğa eşliğinde sunduğu eşsiz güzelliğiyle kendine hayran bırakan Nemrut Dağı'nın eteklerinde yapılan festivalde; ulusal ve uluslararası şefler hünerli elleriyle yaptıkları yemekleriyle göz doldurdu. 2 bin 500 yıldır tüm görkemiyle ayakta duran Cendere Köprüsü’nün yanı başında kurulan sahnede ise sevilen sanatçı Zara binlerce kişiye müzik ziyafeti yaşattı.
EN BÜYÜK AÇIK HAVA
MÜZESİ
Adıyaman Valiliği Kahta
Kaymakamlığı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Oses Çiğköfte işbirliğiyle düzenlenen
‘Uluslararası Nemrut Gastronomi Buluşmaları’, Lübnan'dan Barbara Massaad,
İran'dan Parisa Kalantari, İtalya'dan Michelangelo de Lauretis ve Massimiliano
Catena ile ülkemizin önemli şefleri Ahmet Güzelyağdöken ile Sait Önder'in
yaptıkları atölyeler ile başladı. Festival için kente gelen yerli ve yabancı
ziyaretçiler, "en büyük açık hava müzesi" Nemrut Dağı'na çıkıp güneşin
doğuşu ve batışına tanıklık etti.
CENDERE KÖPRÜSÜ’NDE ZARA
RÜZGÂRI
2500 yıla yaklaşan
tarihiyle göz kamaştıran Cendere Köprüsü, karşılama alanında Elvan Özkavruk ve
Jovita Sakalauskaite'nin "Commagene Table" sergisi açıldı. Asırlara
meydan okuyan görkemiyle kendine hayran bırakan Cendere Köprüsü’nün hemen yanı
başında kurulan platformda sahne alan ünlü sanatçı Zara da on binlerce kişiye
konser verdi. Yaklaşık 2 saat süren konserde Zara'nın seslendirdiği eserlere
müzikseverler büyük coşkuyla eşlik etti.
CENDERE ÇAYI’NDA ÇOBAN
ISLATMA RİTÜELİ
Festivalin ikinci
gününde Nemrut Dağı zirvesinde Ümit Deniz Kızılkaya'nın gündoğumu resitalinin
ardından, Kahta'da bir bereket ritüeli olarak bir çoban Cendere Çayı'nda
ıslatıldı. Geçmiş dönemlerin kuraklık zamanlarında bereket getirmesi inancıyla
çobanların Cendere Çayı’na itilip ıslatılması ile yapılan ritüelde çoban
ıslatılınca yöre halkı da dua edermiş. Restorasyonu tamamlanan tarihi Kahta
Kalesi'nde yapılan yemek sunumlarında ise meyir çorbası, pirpirim cacığı,
sarımsaklı pilav, hitap, yarpuzlu köfte gibi Adıyaman'a özgü lezzetler
tanıtıldı.
TARİFLER METAVERSE
ÜZERİNDE YAYINLANDI
Festival kapsamında
yapılan yemeklerin tarifleri de metaverse üzerinde NFT olarak yayımlandı.
Nemrut Gastronomi Buluşmaları’na katkı vermekten memnuniyet duyduklarını
belirten OSES Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yaşar da, Nemrut ve çevresinde pek
çok uygarlığa ait farklı dönemlerden gelen mutfak kültürünün yaşandığını,
gastronomi alanında Adıyaman’ın başta çiğköfte olmak üzere birçok lezzetinin
ülke dışına taşındığını, buna öncülük ettikleri için de gurur duyduklarını
belirtti.