‘Tarihin sıfır noktası’ olarak kabul edilen, 12 bin yıllık geçmişiyle
insanlık tarihini yeniden yazdıran Göbeklitepe, bu kez Şanlıurfa’dan
götürülen 30 ton taşla İstanbul’da inşa edilerek sergiye dönüştü. Şanlıurfa
Turizm Geliştirme A.Ş tarafından hazırlanan sergiyi resmi açılıştan önce gezen
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, serginin Şanlıurfa’nın tanıtımı ve Göbeklitepe
için önemine işaret etti. Her yerde ve her platformda Şanlıurfa’nın turizm
potansiyelini artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Vali
Ayhan, herkesi sergiyi izlemeye, sonrasında da Şanlıurfa’ya davet etti.
RESMİ AÇILIŞI BAKAN YAPTI
Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında sanatseverlerle
buluşan "Back to Realverse: Göbeklitepe" sergisinin resmi açılışı,
Galataport'ta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göbeklitepe'nin
Türkiye'deki en önemli arkeolojik keşiflerden biri olduğunu belirterek
"Tabii biz artık sadece Göbeklitepe demiyoruz. Taş Tepeler bölgesindeki
Göbeklitepe'yi buraya getirdik. Üzerine yoğunlaştığımız artık 11 tane daha
Göbeklitepe tarzı nokta var. Aslında kazılar yoğunlaştıkça çok daha fazlası
çıkacak" dedi.
Ersoy, Taş Tepeler bölgesi için uluslararası arkeolojik enstitüleri, akademiler ve akademisyenlerin katıldığı Neolitik Çağ'la ilgili bir çalışma grubu oluşturulduğuna işaret ederek şöyle devam etti: "Hepsi görev almaya başlıyorlar yavaş yavaş ve bu yüz kilometrelik bir hat üzerine yayılmış olan Taş Tepeler keşif noktaları, birkaç sene içinde dünyanın en önemli arkeolojik keşfi olduğu bütün dünya insanlar tarafından kabul edilecek. O yüzden Türkiye açısından çok çok önemli.”
BİR CAZİBE NOKTASI
Bakan Ersoy, serginin bölgenin orijinal taşıyla hazırlandığına dikkati çekerek "Hocalarımız oradaki kesitleri birebir çalıştılar. Orijinal kopyalarını getirdiler. Bu açıdan da anlamlı. Hem boyutların hissedilmesi açısından önemli. 12 bin yıl önce insanların neler başardığını... Bugünkü teknolojilerle bunu yapmak kolay ama 12 bin yıl önceki teknolojilerle bunu yapmak, Anadolu'daki yaşayan ırkların ne kadar ileri yönde oldukları, yerleşik hayatın nasıl ve niye başladığı, bunun gastronomiyle olan ilişkisinin neler olduğu gibi birçok bilgiyi de alma fırsatı yakalıyor ziyaretçiler. Bu açıdan da anlamlı." dedi.
ŞANLIURFA’YA TURİST İLGİSİ ARTIYOR
Bu yıl Şanlıurfa'nın da iç ve dış turizmden çok fazla ziyaretçi almaya başladığını dile getiren Ersoy sözlerini şöyle tamamladı: "Hedefimiz artık bir aşamadan sonra yabancı turist sayısını artırmak. Özellikle uluslararası akademisyenlerin ve akademilerin de kazı çalışmalarına katılmasıyla beraber uluslararası bilincin çok daha artacağını ve her geçen yıl çok daha fazla turist alacağını düşünüyoruz. Biz orada Karahantepe'yi de biliyorsunuz oyuna soktuk. Karşılama merkezlerini yaptık. Göbeklitepe'yi ziyaret eden ziyaretçilerin yüzde 30'u yani üçte biri Karahantepe'ye de kaymaya başladı. Orada çatı uygulamalar da tamamlandıktan sonra hem total ziyaretçi sayısı artacak hem birbirlerine yarattığı sinerji artacak. Bizim hedefimiz beş yıl içinde beş milyon ziyaretçiye ulaşmak. Adım adım hedefimize doğru gidiyoruz."
BACK TO REALVERSE: GÖBEKLİTEPE
Sergide Göbeklitepe'nin inşa sürecinin anlatıldığı mini Göbeklitepe Maketi, Göbeklitepe'nin doğuşunu sağlayan iklim, yiyecek ve jeolojik koşullar anlatıldığı bilgilendirme panoları, Göbeklitepe tanıtım videoları, Şanlıurfa'dan 30 ton taş getirilerek yerel taş ustalarının çalışması ile 23 metre çapındaki D yapısı birebir ölçüleri ile kurulan replikaları yer alıyor.