UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde mor renkli çiçekler açan lavanta tarlaları,
ilçenin turizm potansiyeline katkı sağlıyor.
Safranbolu'da, İl Tarım ve Orman
Müdürlüğünce oluşturulan "ova" ve "orman" ile bazı
çiftçiler tarafından toplam 170 dönüm alanda lavanta yetiştiriliyor.
İlçede ilkbahar aylarında ekilen
lavantanın yaz aylarında çiçek açmasıyla mora boyanan tarlalar, ziyaretçilere
alternatif turizm rotası oluşturuyor.
Gıdadan kozmetiğe birçok alanda
kullanılan, şifalı özelliğiyle de bilinen lavantanın yetiştirildiği tarlaları
görmek için ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler, güzel görüntü ve mis
kokular eşliğinde gezmenin tadını çıkarıyor.
Yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin yerli ile
yabancı turiste ev sahipliği yapan tarihi ilçedeki lavanta tarlaları,
doğaseverler ve fotoğraf tutkunları için adeta doğal stüdyo işlevi görüyor.
LAVANTA KOKULU SAFRAN OVASI
Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, ilçede
lavanta kokulu bahçeler, orman ve ova oluşturduklarını söyledi.
Salgın döneminde oluşturdukları lavanta
bahçelerine turistlerin rağbet gösterdiğini dile getiren Türköz, "Lavanta
bahçelerimiz turistlerin teveccühüne açık halde. 'Lavanta kokulu safran ovası'
kurduk. Burası da bu yaz turistlerimize açık hale geldi. Buraya onlarca, yüzlerce
ve binlerce turistimiz gelecek, güzel vakit geçirecekler" dedi.