Köylünün sütü kooperatifte toplanacak

Kastamonu Valisi Avni Çakır, Mescit köyünde yapılan ve Kaşçılar bölgesindeki 7 köyün hizmet alacağı Süt Toplama Merkezi’nin açılışını yaptı.

Kastamonu Valisi Avni Çakır, Tarım ve Orman Bakanlığı Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından karşılanan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma projesi kapsamında yapılan, S.S. Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği tarafından uygulanan “Yeni Süt Toplama Merkezleri Yapımı ve Süt Toplama Merkezlerinin Modernizasyonu Projesi” açılış töreni gerçekleştirildi.

Programa Milletvekili Metin Çelik, ETÜD ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayniye Şule Özevren, İl Protokolü ve vatandaşlar katıldı.


YÜZDE 75 HİBELİ

Vali Avni Çakır, “IFAD kapsamındaki %75 hibeli Süt Toplama Merkezlerinin Oluşturulması ve Modernizasyonu Projesi ile ilimizde Merkez Mescit ve Taşköprü Ersil Köylerine yeni Süt Toplama Merkezi ve geriye kalan 25 merkeze modernizasyon yapılmasıyla yararlanıcı çiftçi sayımız 4275'e ulaşmıştır” dedi.

Açılış konuşmalarının akabinde Batı Karadeniz Bölgesine ait IFAD tanıtım sinevizyonu ve süt merkezleriyle ilgili uygulanan projelere ait sinevizyon gösterimi yapıldı.

Program yarışmalarda Türkiye 3.’sü olan Merkez Ortaokulu Halk Oyunları ekibi gösterileri ile devam etti.


GÜNLÜK 180 TON SÜT TOPLANACAK

Üreticilerin emeğinin kazanca dönüştürüldüğü Süt Toplama Merkezleri’nde her gün 2 bin 100 üreticiden yaklaşık 180 ton süt toplanarak işlenecek.

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında verilen hibe desteğiyle yeniden yapımı ve modernizasyonu tamamlanan Süt Soğutma Tankları sayesinde süt toplama işi artık Kooperatif bünyesinde yapılacak ve çiğ süt olarak süt işleme tesislerine pazarlanacak.