Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı,
Van İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) bünyesinde açılan peynir üretim tesisini
ziyaret etti.
Balcı, otlu peynirin yapılışı ve çalışmalarla ilgili
işletme sahibi Rezzan Bayram'dan bilgi aldı.
Balcı, kültürel bir değer olan otlu peynirin üretimini
önemsediklerini vurguladı.
Kadınların peynir yapımında büyük emek harcadığını belirten
Balcı, “Türkiye'deki meraların yaklaşık yüzde 10'u ilimizde bulunuyor. 3 milyon
koyun varlığına sahibiz. Meraların ıslahını sağlayarak hayvan sayısını 10 yılda
10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Otlu peynirle ilgili kendimize hedef
belirliyoruz” dedi.
PEYNİR MÜZESİ KURACAĞIZ
Daha çok tanıtım yaparak farklı çeşitlerde peynir üretimi yapacaklarını kaydeden Vali Balcı, “Kentte peynir müzesini kuracağız. Kars'tan sonra ilimizi de dünyada peynirden anlayan gurmelere destinasyon alanı yapacağız. Böylelikle ekonomiye, hayvancılığa ve ilimize katkı sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.
Kadınların alın teri ve emeğiyle yapılan otlu peynire değer
katacaklarını dile getiren Balcı, "Sirmo, Heliz, Kekik, Mendi ve Siyabo
otlarının aromasıyla yapılan peyniri tüm dünyayla tanıştıracağız. Bu aynı
zamanda küçükbaş hayvancılığa, üretime ve kadınların emeğine destektir"
dedi.