Bal
üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Sivas, organik bal ve arı ürünleri
ile de söz sahibi olma yönünde iddiasını sürdürüyor. Koloni sayısı ve bal
üretimi bakımından Türkiye genelinde üçüncü, arıcılık işletme sayısı bakımından
Türkiye’de ikinci olan Sivas, zengin nektar kaynaklarına sahip olması da
arıcıların yüzünü güldürüyor. 300 bine yakın arılı kovan ile kovan sayısı
bakımından da Türkiye’de 7’nci sırada bulunan Sivas’ta, 3 bin 500 arıcılıkla
ilgilenen üretici toplamda 7 bin kilogram bal üretimi beklenmekte.
Merkeze
bağlı Gümüşdere köyünü ziyaret eden Vali Dr. Yılmaz Şimşek, bal hasadı yaptı.
Arıcı kıyafeti giyerek hasadı gerçekleştiren Vali Dr. Şimşek, arıcılara bol ve
hayırlı hasatlar dileğinde bulundu.
SİVAS,
ÇİÇEK BALININ BAŞKENTİ
Bal
üretiminde Sivas’ın çok iyi bir noktada olduğunu ifade eden Vali Şimşek,
“Gümüşdere köyümüzde üreticilerimizle birlikteyiz. Onlarla beraber hasat
yaptık. Sezonun ilk hasadını gerçekleştirdik. İnşallah hayırlı ve bereketli
olur. Üreticilerimiz emeğinin karşılığını alır. Sivas’ımız bal üretimi
bakımından çok iyi bir durumda. Biz Sivas’ımıza çiçek balının başkenti diyoruz.
Arıcılık işletmesi bakımından Türkiye 2’ncisi, bal üretimi bakımından Türkiye
3’üncüsü, çiçek balı üretimi bakımından da Sivas, Türkiye birincisi. Bizlerde bu
üretimin artmasını istiyoruz. Daha çok bal üreticimiz olsun istiyoruz. Şuanda
yaklaşık 3 bin 500 üreticimiz var. İnşallah bu yıl iyi bir sezon ve yaklaşık 7
bin ton bal üretimi bekliyoruz.” dedi.
ÜRETİCİYİ
DESTEKLİYORUZ
Bal
üretiminin artması için projelerle üreticilerin desteklendiğini de belirten
Vali Şimşek şöyle konuştu: “Gerçekten Sivas bal üretimine çok elverişli bir
coğrafya. Gerek faunası gerekse bitki florası bakımından çok elverişli. Bizde
bu potansiyeli kullanmak istiyoruz ve üreticilerimizi de bu yönde teşvik
ediyoruz. Bu anlamda başlattığımız bir projemiz var. Tozanlı Vadisi Organik Bal
Üretim Projesi. Bu anlamda da yaklaşık 6 bin kovan vatandaşlarımıza dağıttık.
Yaklaşık 6 bin kilogramda petek dağıttık. İnşallah bu çaba ve çalışmalarımızla
ilimizdeki bal üretimi daha da artacak ve ilimiz bal üretimi noktasında marka
bir il haline gelecek. Ben tekrar üreticilerimize hayırlı ve bereketli
kazançlar diliyorum. Sezonumuz hayırlı ve uğurlu olsun.”