Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda
ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde 15-18 Eylül tarihleri
arasında, bu yıl 4’üncüsünü düzenleyeceği Uluslararası Gaziantep Gastronomi
Festivali (GastroAntep) için, Gazi şehirli basın mensuplarının katılımıyla
toplantı düzenlendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, merkez
MSM’de gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, basın mensuplarına bu yılki
GastroAntep Festivali’nin teması, etkinlikler, yarışmalar ve konular hakkında
bilgiler verdi.
GASTROANTEP’İN BU YILKİ HEDEFLERİ
Şahin, GastroAntep’in bu yıl Gazi şehrin gıda ürünlerinin,
mutfak kültürünün ve yemeklerinin bilinirliğini arttırarak, Gaziantep
mutfağından çıkan tatların dünyanın en önemli restoranlarının menüsünde ve
gurme marketlerinin raflarında yer almasını amaçlandığı dile getirdi. Şahin, uluslararası
anlamda gastronomi turizminde dünyaya Gaziantep’i işaret ederken,
profesyoneller ve gastronomiye ilgi duyanları Gaziantep’te bir araya getirerek,
şehir ekonomisine de katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
ŞEHRİN TURİZM POTANSİYELİ
Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir tarım projeleri,
Gaziantep’in gastronomi faaliyetleri, festival içeriği ve coğrafi işaretler
alanında yürütülen çalışmaları da anlatan Şahin, gastronominin ekonomi, tarih
ve coğrafya olduğunu belirterek, gastronominin temelinin ise topraktan
başladığını söyledi.
12 ÜLKEDEN 21 ŞEF GELECEK
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün
(UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı’nda
(UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olarak listeye aldığı Gaziantep’in
mutfağını tüm dünyaya tanıttığı GastoAntep; dünyaca ünlü Michelin yıldızlı
şefler, gurmeler, yaşam koçları, diyetisyenler, gıda üreticileri, gastronomi
öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçiler, akademisyenler ve sektör
temsilcileri bir araya getirecek.
Bu yıl 12 ülkeden 21
“Michelin Yıldızlı” şef festivalde ağırlanacak. Şeflere Gaziantep mutfağını
keşfetme fırsatı verecek GastroAntep, düzenlenen workshoplarla bir kez daha
dünya mutfağıyla Gazi şehrin mutfağını buluşturacak. Programlar kapsamında
UNESCO ve “Kardeş Şehirler Mutfağı” atölyeleri gerçekleştirilecek. 25 ülkeden,
78 yabancı katılımcının yer aldığı atölyelerde şefler, kendi kültürel
mutfaklarını tanıtarak pişirme demoları yapacak.