Eğirdir Belediyesi önünde açılışı yapılan festivale Vali Aydın Baruş,
Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, kamu kurum ve
kuruluş müdürleri, meslek odaları başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Eğirdirli öğrencilerin halk oyunu gösterisiyle
başlayan açılışta ardından protokol konuşmaları yapıldı.
YEMEYEN TADINI BİLEMEZ
Konuşmasında başta elma yetiştiricisi çiftçiler olmak
üzere festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Baruş,
Eğirdir elmasının bugüne kadar tattığı en lezzetli elma olduğunu söyledi.
Vali Baruş “Eğirdir elmasını yemeyen tadını bilemez.
Ben de Isparta’ya geldiğimde inanın ilk defa bu kadar lezzetli elma yediğimi
fark ettim. Hakikaten lezzetiyle, suyu ile, aroması ile bulunmaz bir lezzet. Bu
değerimizi ileriye taşımamız lazım. Çok çalışmalıyız ve bunun için de hepimizin
birlikte çaba sarf etmesi lazım bu kaliteyi birlikte korumamız lazım. Isparta
elma üretimi yaklaşık yıllık 1 milyon 200 bin ton ve bunun 350- 400 bin tonunu
da Eğirdir karşılıyor” dedi.
ÜRETİMİMİZ HER YIL ARTIYOR
Vali Baruş şöyle devam etti. “Eğirdir havzasında,
Kovada havzasında yetişen elmanın lezzeti gerçekten farklı. Neden böyle
söylüyorum? Çünkü bugün dünyada Türkiye'den talep edilen elma, bu bölgenin
elması. Her geçen yıl ihracatımız olumlu yönde gelişiyor. Bunu neye bakarak
söylüyorum? Çünkü hem elma üretimimiz, hem de soğuk hava depo kapasitemiz her
geçen yıl artıyor. Bugün Isparta genelinde 500 bin tonun üzerinde soğuk hava
deposu kapasitesine sahibiz. Bu ihracatımız için, iç ticaretimiz için son
derece sevindirici bir olay.”
EN BÜYÜK ELMAYI YETİŞTİRENE ÖDÜL
Konuşmalar sonrasında en büyük elmayı yetiştiren üreticilere Vali Baruş tarafından hediyeleri takdim edildi. Yarışmada 504 gramlık elma yetiştiren Ali Sarıdoğan birinci oldu.
Ardından alanda kurulan stantları tek tek dolaşan Vali
Baruş esnaf, el sanatları ustaları ve elma üreticileriyle sohbet etti,
stantlardaki ürünleri inceledi.
Vali Baruş ayrıca Eğirdir’de çekimleri devam eden Gül
Masalı dizisinin setini de ziyaret ederek bir süre çekimleri izledi; set
çalışanları ve oyunculara kolaylıklar diledi.
Açılış programının sonunda
Eğirdir’i 1950’li yıllarda elmacılıkla tanıştıran merhum Halil Üstün’ün kurduğu
ilk elma bahçesinde elma hasadı gerçekleştirildi.