Eğirdir’de
kurulu olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından 27-30
Eylül 2022 tarihleri arasında Gıda Güvencesi Açısından Meyvecilik temasıyla
düzenlenen Ulusal Meyvecilik Sempozyumu başladı.
Sempozyumda,
meyvecilik sektörünü etkileyen iklim sorunları, küresel pazarlar ve tüketici
tercihlerindeki değişim sorunları ile gıda güvenliği konusundaki endişeler
enine boyuna değerlendirilecek. Bunun yanında meyvecilik konusundaki bilimsel
gelişmeler ışığında bilgi ve tecrübeler katılımcılarla paylaşılacak ve
disiplinler arası işbirliklerinin güçlenmesi adına çalışmalar yapılacak.
Sempozyumun
açılış programına katılan ve burada bir konuşma yapan Isparta Valisi Aydın
Baruş Isparta’nın meyvecilik sektöründeki sayısal verilerini paylaşarak
meyveciliğin önemine değindi.
GIDA GÜVENLİĞİNİN ÖNEMİ ANLAŞILDI
Vali
Baruş, “Küresel iklim krizi ve son olarak salgın süreci tüm insanlara gıda
güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Gıdanın
ulaşılabilirliği, sürdürülebilir gıda yönetimi bugün dünyanın üzerinde durduğu
en stratejik konulardan biri. Bu nedenledir ki böylesine önem taşıyan stratejik
bir konuda ilimizde düzenlenen Ulusal Meyvecilik Sempozyumu hepimiz için ayrı
bir önem taşıyor. Sempozyumu bizler için özel kılan bir diğer konu da iklim
özellikleri, toprak yapısı ve konumu itibariyle ülkemizin dünyadaki en önemli
meyvecilik merkezlerinden birisi olması ve Isparta’mızın da Türkiye'nin en
önemli meyvecilik merkezlerinden biri olmasıdır” dedi.
MEYVECİLİĞİN ÖNEMİ ARTIYOR
Vali
Baruş, şöyle devam etti: “İlimizin ihracat rakamlarına baktığımızda yaş sebze
ve meyvede ilk 8 ayda 6 milyon 109 bin dolar, kuru meyve mamullerinde 195 bin
dolar civarında. Bu rakamlar da gösteriyor ki meyveciliği ARGE faaliyetlerine
uygun ve ülkemiz iklimine uygun bir şekilde yaptığınızda hem kendinizi
besleyebiliyorsunuz hem de ülkemizin, ilinizin rakamlarına çok ciddi katkılar
sağlayabiliyorsunuz. Ülkemizdeki bazı meyvelerin üretimi bakımından Isparta’mız
gerçekten lider konumda. Bunların başında da bugün sempozyumun düzenlendiği
Eğirdir ilçemizin de ürettiği elma geliyor. Tarım Müdürlüğü'nün 2021
rakamlarında göre Isparta'da toplam 1 milyon 130 bin 424 ton elma üretimi
gerçekleşmiş. Bu alanda Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini gerçekleştirerek
1. olmuş Isparta. Kirazda 50 bin tonun üzerinde bir üretimle Türkiye 5.’liği,
kayısıda 22 bin tonun üzerinde bir üretimde yine Türkiye'de 5. sırada, vişne
üretiminde de yine 11 bin ton civarında bir üretimle Türkiye'de 5. sırada. Bu
rakamlar da gösteriyor ki Isparta açısından meyvecilik gerçekten çok önemli bir
sektör.”
Konuşmaların
ardından Vali Baruş ve protokol üyeleri sempozyuma destek veren özel sektör
temsilcilerine plaket takdimi gerçekleştirdi.
Sempozyumun
açılış programı Süleyman Demirel Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan
Akademik Oda Orkestrası triosu tarafından verilen konser ve ardından sahnelenen
halk oyunu gösterisiyle son buldu.
Ulusal Meyvecilik Sempozyumuna Tarım ve Orman
Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri
Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir
Belediye Başkanı Veli Gök, İl Tarım ve Orman Müdürü Eyup Adıgüzel, MAREM Müdürü
Dr. Şerif Özongun, ISUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Gül,
akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.