Çiftçilere yüzde 75 hibeli Kanola tohumu dağıttı

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Kuru Tarım Alanlarında Yağlık Kanola Geliştirme Projesi kapsamında ‘Kanola Tohumu’ Dağıtım Törenine katıldı.

Programa protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, il genel meclis üyeleri, üreticiler ve basın mensupları katıldı.

Programda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin projenin detayları hakkında bilgiler aktardı. Daha sonra konuşan üretici ise projenin hazırlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında, Amasya’nın bulunduğu coğrafya itibariyle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı ve tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde olan bir il olduğunu belirtti.


KENEVİR TOHUMU VE HÜNNAP ÜRETİMİNDE BİRİNCİYİZ

Vali Masatlı, “Türkiye’de toprak büyüklüğünde 60. il konumundayız. Ülkemiz genelinde Kenevir Tohumu ve Hünnap üretiminde 1’inci, Şeker Pancarı Tohumu ve Amasya Elmasında 2’nci, Kuru Soğanda 3’üncü, Bamya ve Salatalıkta ise 5’inci, Kiraz ve Ayvada 7’inci, Marulda 10’uncu, Domates ve Patlıcanda 18. ve 19. sırada yer almaktayız” dedi.


BİN DEKAR ARAZİYE EKİLECEK

Gıda sanayi, bioenerji ve hayvancılık sektörü için oldukça önemli bir hammadde olan Kanola Tohumu dağıtımı yaptıklarını belirten Vali Masatlı, şöyle devam etti: “Kanola bitkisi; yemeklik yağ, küspe ve biyodizel amaçlı kullanımı ile önemli yağlı tohumlardan biridir. Ülkemizde 2021 yılında 376 bin dekar alanda 140 bin ton kanola üretimi gerçekleştirilmiştir. Biz de bu üretime katkı sunmak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri ile “Kuru Tarım Alanlarında Yağlık Kanola Geliştirme Projesini” hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında Bakanlığımızın %75 hibe katkısı ile toplam proje tutarı 95 Bin TL olan 50 ünite tohum Taşova İlçemizdeki 1000 dekar araziye ekilmek üzere üreticilerimize teslim edilecektir.”