Erzincan
Valisi Mehmet Makas, Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaretli
Cimin Üzümü ile yerli ceviz kullanılarak üretilen ve halk arasında Saruc olarak
bilinen yöresel ürünün tüm dünyaya tanıtılması ve tescillenmesi adına emek
gösteren Üzümlü Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ile Kuzeydoğu
Anadolu Kalkınma Ajansı’na (KUDAKA) teşekkürlerini iletti.
COĞRAFİ İŞARET ALAN 8. ÜRÜN
Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Refahiye Balı, Cimin Üzümü, Erzincan Kesme Kadayıfı, Kemaliye Dutu/Eğin Dutu ve Kemah Doğal Kaynak Tuzu’ndan sonra Erzincan Üzümlü Sarucu'nun da tescillenmesiyle Erzincan’da coğrafi işaret alan ürün sayısı 8’e yükseldi.
TANITIM AÇISINDAN ÖNEMLİ
Üzümlü Kaymakamı Mehmet Erdem Akbulut da, ‘Üzümlü Sarucu’nun coğrafi işaret tescil belgesi almasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yöresel ürünün tanıtılması ve pazarlanması açısından tescil belgesinin önemine işaret etti.
KADINLARA İŞ ALANI OLACAK
Erzincan'ın
Üzümlü ilçesinde cimin üzümünden ve cevizden yapılan yöreye özgü saruc, coğrafi
işaret tescil belgesine kavuşmasıyla kadınlara da yeni iş alanı oluşturacak.
Hasat döneminde salkımlardaki tescilli cimin üzümünün iri tanelerini seçen
yöredeki kadınlar, bıçakla meyveyi çekirdeklerinden ayırıyor. Güneşte kurumaya
bırakılan üzüm taneleri yine yörede yetişen cevize sarılarak iğne, iplik
yardımı ile tespih tanesi gibi ipe dizildikten sonra kışın tüketilmek üzere
tekrar kurumaya bırakılıyor ve saruc halini alıyor.