Yolculuk
süresince yöresel lezzetlerin ikram edileceği Gastronomi Treni’nin ilk
yolcuları da Vali Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Zeybek ve protokol üyeleri oldu. Trene
konuk olan gastronomi yazarları ve basın mensuplarına ilin tarihi ve kültürel
değerleri anlatılacak.
İLK SEFERİNE AFYON’DA BAŞLADI
Türkiye
Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) turizme yeni bir ivme kazandırmak
amacıyla hayata geçirdiği Gastronomi Treni, 4. Uluslararası GastroAfyon Turizm
ve Lezzet Festivali kapsamında ilk seferine Afyonkarahisar'da başladı.
TÜRSAB
Başkanı Firuz Bağlıkaya, Ali Çetinkaya Tren Garı'ndan hareket öncesi düzenlenen
programda, kültür turizminin en önemli unsurlarından birinin gastronomi
olduğunu belirtti.
Gastronomi
alanında diğer alanlarda olduğu gibi Türkiye'nin rakipsiz alana doğru
ilerlediğini anlatan Bağlıkaya, "Türkiye'nin her köşesinde, bölgesinde,
yöresinde o bölgeye, o yöreye özel, o bölgeden başka bir yerde bulunmayacak
lezzetler, tatlar keşfediyoruz. Biz de TÜRSAB olarak elimizden geldiği kadar
her bölgeye yetişerek oralardaki ürünleri tanıtmaya çalışıyoruz. Gastronomi
deyince akla sadece yiyecek, içecek geliyor, karın doyurmak geliyor. Gastronomi
çok geniş, çok derin bir alan. Bizim de keşfedecek çok şeyimiz var” dedi.
TRENDE TANITIM YAPILACAK
Vali
Kübra Güran Yiğitbaşı da trenin gelenekte, edebiyatta ve türkülerde
ayrılıkların, kavuşmanın, özlemlerin, bir arada olmanın, hasretin bir ifadesi
gibi olduğunu söyledi. Gastronomi Treni fikrinin, bu ülkede yaşayanların kendi
kültürünün, kendi değerlerinin gastronomi ve mutfak vesilesiyle hatırlanmasına
vesile olduğunu ifade eden Yiğitbaşı, "Gastronomi treni fikrini ortaya
atanlara ve uygulanmasına vesile olanlara teşekkür ederim" dedi.
Belediye
Başkanı Mehmet Zeybek de gastronomi şehri unvanını aldıktan sonra birçok
tanıtım faaliyetine imza attıklarını belirtti.
Son
olarak kent lezzetlerinden oluşan bir paketi milletvekillerine gönderdiklerini
dile getiren Zeybek, "Afyonkarahisar 600'e yakın yöresel ürünüyle belki de
en çok yöresel ürüne sahip tek iliz." diye konuştu.
Konuşmaların
ardından Gastronomi Treni, son durağı olan Dinar'a uğurlandı. Tınaztepe-Sandıklı
güzergahı üzerinden yolculuğunu saat 16.23'te Dinar İstasyonu'nda tamamlayacak
trende, yolculuk boyunca davetlilere yöresel lezzet sunumları ve yöresel dilde
ürün tanıtımları yapılacak.