Tarihten
gelen yerel lezzetleri dünyaya tanıtmak amacıyla Belediye tarafından,
Afyonkarahisar Valiliği koordinasyonunda Profesyonel Aşçılar Derneği ve pek çok
kurumun paydaşlığında düzenlenen "4. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve
Lezzet Festivali" dün başladı.
Kortej yürüyüşünün ardından Motor Sporları Merkezi'ndeki açılışta konuşan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın Türkiye'nin UNESCO tarafından tescilli 3 gastronomi şehrinden biri olduğunu söyledi.
Afyonkarahisar'ın aynı zamanda Mevleviliğin ikinci merkezi olduğuna işaret eden Yiğitbaşı, şehri yer altı ve yer üstü su kaynaklarıyla, mermeri, haşhaşı, sucuğu, kaymağı, lokumu ve diğer birçok ürünüyle "muhteşem bir coğrafya" olarak tanımladı.
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de kentin 2019 yılında UNESCO tescilli gastronomi şehri olduğuna işaret etti. Geçen yılki festivalin geniş bir katılımla yapıldığını hatırlatan Zeybek, "Bu seneki festivalin de daha güzel olması için Valilik, Aşçılar Derneği, Zafer Kalkınma Ajansı, üniversite, ATSO ve diğer paydaşlarla birlikte çalışmalar yaptık. Bu seneki Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali'ni de güzel ve yoğun bir katılımla açılışını yapıyoruz. Büyük Taarruz'un 100. yılında 75 etkinlik yaptık. Bunların birçoğu da uluslararası düzeyde organizasyonlardı." dedi.
Festival
kapsamında Vali Yiğitbaşı ile Belediye Başkanı Zeybek önlüklerini giyerek mutfak
hünerlerini sergiledi. Sahrap Soysal ile birlikte Mevlevi Mutfağından çıkan
'Kaymaklı Yumurtalı Sucuk’ hazırlayan Vali Yiğitbaşı ve Başkan Zeybek,
hünerleri ile alkış aldı.