‘Yeni yasa, çağdaş ve demokratik bir adım’

Başkanlığını Dr. Süleyman Basa’nın yaptığı, Miahaber Genel Yayın Yönetmeni Cengiz Aksan’ın da Kurucular Kurulu üyesi olduğu Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), internet medyasını yasal bir düzenlemeye kavuşturan ve bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘sosyal medya yasası’ için, emeği geçenlere teşekkür etti.

Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) yazılı bir açıklama yaparak yeni yasaya ilişkin görüşlerini paylaştı. Yeni yasa ile internet medyasının Basın Kanunu içine alındığı hatırlatılarak, ‘dünyanın internet ile geldiği noktayı yakalaması adına çağdaş, haberciliğin yaygınlaşması ve zemine oturtulması adına demokratik bir adım’ olarak nitelendi.


KATKI SUNDUK

TİMBİR’in açıklamasında, “Yıllardır üzerinde çalıştığımız ve son dönemde ülkemizin her ilinden, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden, bünyesinde Türk Dünyasından 900’ün üzerinde internet haber sitesi yer alan Türk İnternet Medya Birliği; bu adıma katkı sunmuştur. İnternet medyasının bir meslek olarak tanınması, faaliyetlerinin basın mevzuatına tabi tutulması, Türkiye’de fiilen var olan bir durumu hukukileştirdi. Bu alanda gerçekten mesleğini icra eden kimseler yerelde çok büyük sıkıntı ve sorunlar yaşıyorlardı. Bu düzenleme ile sektörde bir denetim olacak ve mali imkanlar ile daha güçlü ve iyi siteler görmeye başlayacağız. Bu Türk İnternet Medyası için bir dönüm noktasıdır” denildi.


İNTERNET SİTELERİ DESTEK ALACAK

Basın Kanunu kapsamında giren internet sitelerinin artık destek alabileceğini belirten TİMBİR, şöyle devam etti: “Böylece belli kurallar çerçevesinde resmî ilan ve reklamlar, haber sitelerinde yayınlanacak. Böylece mali anlamda bir imkan doğmuş olacak. Yine künyesiz, belirsiz ve sorumsuz yayıncılık döneminin bitmiş olması da hem medya hem de okuyucular için önemli. İnternet medyasının bu aşamaya gelmesine vesile olan bu düzenleme için emek vermiş olmanın mutluluğu içindeyiz. Bu yasayı hayata geçirenlere teşekkür ediyoruz.”


OTURMASI ZAMAN ALACAK

Yeni bir düzenleme olan bu değişikliğin tam anlamıyla yerine oturmasının süre alacağını dile getiren TİMBİR, “Bu aşamada atılması gereken adımlar ve düzenlemelere ihtiyaç duyulacak ve belirli toplantılar ile meselelerin tartışılması gerekecektir. Amacın daha iyiyi birlikte bulmak olduğundan şüphemiz yoktur. Bu aşamada katkı sunmak dün olduğu gibi bugün de ödevimizdir. Bu yasal kazanım sonrası alt metin çalışmaları olmak zorundadır. TİMBİR olarak bu süreçte de katkı sunmaya hazır olduğumuzu, bu adımın oluşturulacak diğer mevzuat metinleri ile daha da önemli bir noktaya geleceğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.