Kozluk’ta
yetişen meşhur yöresel ürünler ile ilgili olarak Kaymakam Ekrem Güngör’ün başlattığı
proje kapsamında “Kozluk’un Meşhur Lezzetleri” sloganıyla markalaşma
çalışmalarına ‘Kozluk Mereto Balına Coğrafi İşaret Projesi’ ile devam ediliyor.
Bu
çalışmanın başlanılması ile ilgili İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce Dicle
Kalkınma Ajansına (DİKA) ‘Kozluk Mereto Balına Coğrafi İşaret Alınması, Tescil
ve Markalaştırılması’ projesi sunuldu.
Kaymakam
Güngör, “İlçemizin 2973 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde arıcılık yapan
yetiştiricilerimiz, burada bulunan yüzlerce çeşit çiçekten beslenen arılardan
bölgenin en kaliteli balını elde etmektedirler” dedi.
TESCİL BAŞVURUSU YAPILDI
Kaymakam
Güngör, “Kozluk Mereto Balı, üretildiği alanların coğrafi konumu nedeniyle
İnvert şeker miktarı ve enzim miktarı yüksek, Mineral madde- kül miktarı düşük
özelliklerde üretilerek yüksek kaliteli bal kriterlerini karşılamaktadır.
Poliflora ve Monoflora bal üretimi yapılan ilçemizde Kozluk Mereto Balı olarak
tescil başvurusu yaptığımız balımız poliflora bal özelliklerini taşımaktadır”
ifadesini kullandı.
ŞİFA KAYNAĞI BİR BAL
Güngör,
şöyle devam etti: “Kekik ve geven ağırlıklı olmak üzere yüzlerce çeşit çiçekten
elde edilen Kozluk Mereto Balı bu yüksek rakımlardan elde dilmesi yerleşim
yerlerinden uzaklığı nedeniyle temiz havası olan bir bölgeden elde edilmesi nedeniyle
şifa kaynağı bir baldır. Yıllık ortalama 100 ton civarında bal üretilmesine
imkan veren Kozluk Mereto Balı, kendine has tadı ve aroması bulunmakta kalite
kriterlerinde önemli bir yere sahip olan nem miktarı ise düşüktür. Tüm bu
özellikler bir araya gelince yüksek kaliteli Kozluk Mereto Balı ortaya
çıkmaktadır. Coğrafi konumu nedeniyle doğal olarak üretilen Kozluk Mereto
Balı’nın tüm bu özelliklerini göz önüne alarak, Organik Sertifika alınması için
başvurusu yapılmıştır. İlk aşama olarak Organik Tarım Müteşebbis Sertifikasına
sahip Kozluk Mereto Balı, gelecek senelerde Organik Tarım Sertifikasını da
alarak en iyi olduğunu kanıtlayacaktır.”