Edirne Sarayı ihya ediliyor

İhyası için Milli Saraylara devri yapılan Edirne Sarayı ihya çalışmaları ile ilgili tanıtım toplantısı saray alanında yer alan Matbah-ı Amire’de (Saray Mutfağı) yapıldı.

Tanıtım toplantısına katılmak üzere gelen Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, Vali H. Kürşat Kırbıyık tarafından karşılandı.


Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, Vali Kürşat Kırbıyık, Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sadettin Ökten, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Trakya üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu katıldığı tanıtım toplantısında, Edirne Sarayı ile ilgili yapılacak ihya çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Türkiye'nin en nadide eserlerinden biri olan saray alanının 1200 dönüm olduğunu ifade eden Milli Saraylar Başkanı Yıldız, "Edirne Sarayı, Osmanlı döneminden başlayarak uzun yıllar talihsizlikler yaşamış bir mekân, bu nedenle bu yapıların bir kısmı günümüze ulaşamamış durumda, bir kısmı da elimize ulaşmış durumda” dedi.

TARİHİ MİRAS VESİKASI

Yıldız, “Ulaşamayanlarla ilgili yapılan tespit, saha araştırmalarında, incelemelerde önemli bir kısmına ait buluntuların burada olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Hedefimiz hem devletimizin aynı döneminde olduğu gibi temsil makamında hizmet vermesi hem de en önemlisi turistlerin, Edirne halkının geçmişini öğrenebildiği bir tarih külliyesi olmasıdır. Çalışmalar tamamlandığında Edirne Sarayı Hümayunu tarihi kültürel mirasın çok önemli bir vesikası olacaktır" diye konuştu.

Bugünün il açısından son derece müstesna bir gün olduğunu ifade eden Edirne Valisi Kırbıyık, “Bizim açımızdan çok mutlu bir gün. Arif Nihat Asya meşhur Edirne kasidesinde çok güzel tasvir etmiş aslında Edirne’yi. Edirne denilince Türk’ün Trakya’daki tapusu olarak tanımlamış. Böyle kıymetli bir yerde bulunuyoruz. Ecdadın her noktasını ilmek ilmek işlediği bir şehir burası” dedi.

ASIRLARIN PAYİTAHTI

Vali Kırbıyık, “Tarihi camileri, köprüleri, medreseleri, birçok alanda hakikaten çok nitelikli, çok güzel yapılar ve eserler bizlere miras olarak bırakılmış. Edirne Sarayı burada belki diğerlerinden bir boyutuyla farklı. Yönetim binası olarak fonksiyon üstlenmiş ve uzun yıllar gerek bir asır boyunca payitahtı temsil ettiği dönem boyunca gerek payitahtın İstanbul’a geçtikten sonraki süreçte de burada padişahlarımız devlet işlerine ve yönetim işlerine ilişkin kararlar almışlar, bu fonksiyonu yerine getirmişler” diye konuştu.