TANESİ 4-5 KİLOYU BULUYOR
Samsun'un
Yakakent ilçesinde sezonun ilk Türk somonu hasadı gerçekleştirildi.
Samsun'un
Yakakent ilçesinde somon hasadına başlandı. Sezonun ilk somon hasadı, Yakakent
Limanı'nda gerçekleştirildi. Samsun’da su ürünleri yetiştiricilik belgesi almış
35 tesis bulunurken, bunun 12'sinin Yakakent'te yer alıyor. Alabalıkların büyük
kısmı ortalama 500-600 grama ulaşınca Yakakent'te bulunan su ürünleri
yetiştiricilik tesislerine aktarılıyor. 4-5 kilograma ulaşınca da Türk somonu
olarak ihraç ediliyor ve ülkeye önemli miktarda döviz sağlanıyor.
GEÇEN SENE 7 BİN TON ÜRETİM OLDU
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Türk somonu üretiminin 2022'de 7 bin 149 ton olduğunu açıkladı. Sağlam, "İlimizde yürütülen Su Ürünleri Yetiştiriciliği Projesi kapasitesi yılda 20 bin 832 ton olup, bunun 15 bin 223 tonu alabalık, 5 bin 540 tonu ise levrektir. 2022'de Samsun'da ağ kafeslerde 8 bin 669 ton alabalık, 2 bin 109 ton da levrek olmak üzere toplamda 10 bin 778 ton su ürününün üretimi, yetiştiricilik yoluyla gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.