BİLECİK'TE SALÇA KÜLTÜRÜNÜN YERİ BAŞKA
Bilecik'te ev hanımları mevsiminde alınan domatesler ile
kış ayları için yemeklerinde kullanmak ve kahvaltılık olarak da tüketmek için bir
gelenek olarak kendileri organik domates salçası yapıyor.
Bilecik’te tarladan toplanan domatesler evlerde salçaya
dönüşürken, salça kültürünün çok derin olduğu kentte eylül ayında her evin
bahçesinde mutlaka salça kazanları kaynıyor.
Kendi tarlalarından yetiştirdikleri domatesle bir yıllık
salça ihtiyacını gideren yerel halk, bu kültürü uzun yıllardır devam ettiriyor.
KAZANIN BAŞINA GEÇTİ
Salça yapan vatandaşları görünce aracından inip hatırlarını
soran Vali Aygöl, salça yapmanın püf noktasına ilişkin bilgi aldı. Salça yapan
kadınların yoğun ilgisi ile karşılaşan Aygöl, kendilerine kolaylıklar diledi.
Salça yapılan kazanı karıştıran Vali Şefik Aygöl, “Bilecikli
olmanın birinci kuralını yerine getirdik; salça kazanının başına geçtik. Domatesler
tarladan, lezzet maharetli ellerden, bereket Allah’tan” dedi.