FESTİVAL BASINA TANITILDI
6-7-8 Ekim’de kapılarını açmak için gün sayan 7.
Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin Adana basın toplantısı, Vali Yavuz
Selim Köşger’in ev sahipliğinde yapıldı.
Adana Müze Kompleksinde düzenlenen toplantıya; Adana
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Vali Yardımcısı Dr. Mustafa Yiğit
ve Huriye Küpeli Kan, ilçe belediye başkanları, oda başkanları ile basın
mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Köşger, Cumhuriyet’in 100. yılına
ithafen gerçekleştirilecek 7. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin
yedincisinin lansmanını yapmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Böyle güzel ve lezzetli bir etkinlikle Cumhuriyet’imizin
kuruluşundaki o ilhama atıfta bulunmanın çok anlamlı olduğunu belirten Vali
Köşger, “Cumhuriyet’imizin 100. yılına ithafen burada Adana lezzetlerinden 100
tane ürün sergiliyoruz. Aslında Adana’da sunabileceğimiz 500’ün üzerinde
lezzetimiz var, belki daha fazla. Bu durum aslında o coğrafyanın ne kadar
zengin olduğunu, ne kadar bereketli olduğunu, ne kadar müreffeh bir toplum
olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda orada kurulmuş bir medeniyeti gösteriyor.”
dedi.
LEZZETLERDEN LEZZET BEĞENİN
Yeme-içme kültürünün, bin yılların ilmiğinden süzülerek
gelen yeme-içme çeşitliliğinin, bir üründen yüzlerce farklı yemek ortaya
çıkarabilme becerisinin binlerce yıllık bir medeniyetin göstergesi olduğunu
dile getiren Vali Köşger, “Burası hakikaten medeniyetlerin beşiği olan bir
coğrafya. Binlerce yılın ilmiğinden süzülegelen lezzetlerimizi tüm Türkiye’ye,
tüm dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz.” dedi.
Bu amaç doğrultusunda içi dopdolu festivaller
gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Köşger, “Eğer bu tanıtım işlerinde
sepetinizde pamuğunuz yoksa, yani arkası gelemeyecekse, birinci tanıtım belki
insanların ilgisini çeker ama devamı gelmez. Ancak Adana’da yedinci kez
düzenlenen festivalimiz gün geçtikçe daha da içerikli olarak, daha da dolu dolu
bir şekilde gerçekleştirilmeye devam ediyor. Adana’nın sahip olduğu bu
potansiyele göre devam etmesi de lazım.” dedi.
"LOKOMOTİFİMİZ GASTRONOMİ OLMALI"
Adana’nın gelişmesinde turizmin önemli unsurlardan biri
olduğunu söyleyen Vali Köşger, “Adana her alanda potansiyel barındıran bir
şehir. Tarım şehri, Çukurova’nın büyük bir şehri, tarıma dayalı olarak
Türkiye’nin ilk sanayileşen şehri. Coğrafyasıyla, kültürüyle her şeyi tam olan
bir şehir. Bu yüzden turizmin de Adana’da önemli bir unsur olması lazım.
Turizmi insanlar birkaç amaçla yapıyorlar. Turizm çeşitleri var. Yaz turizmi,
inanç turizmi, kültür turizmi, doğa turizmi. Adana’da bunların hepsi
yapılabilir. Ama bütün turizm çeşitlerinde önemli bileşenlerden birisi
gastronomidir. İnsanlar birkaç amaç için seyahat ediyorlar. Yeni yerler görmek,
yeni lezzetler tatmak ve oraya özgü doğal ürünler almak. Adana bunların hepsine
hitap ediyor. Adana bunların hepsine sahip. Ancak Adana’nın turizmdeki
lokomotifinin gastronomi olması lazım.” dedi.
Adana’da lezzet festivali düzenlenmesinin bu doğrultuda
doğru bir strateji olduğunu dile getiren Vali Köşger konuşmasının devamında,
“Bu stratejiyi kim tespit etmişse ve kim bugünlere taşımışsa tebrik ediyorum.
Adana’nın turizm sektöründeki dinamosu, mutfağı olması lazım. Adana’yı
gastronomi turizminde daha iyi hale getirmek için de elimizden gelen gayreti
göstereceğiz. Adana’nın gastronomi alanında Türkiye’deki marka şehir konumunu
pekiştireceğiz. Festivalimizin
Adana’mıza, ülkemize Cumhuriyet’imizin 100. yılına hayırlar, uğurlar,
bereketler getirmesini diliyorum. Festivalimiz için nice 7’ler, 70’ler
ülkemizin cumhuriyeti için de nice 100 yıllar 200 yıllar olsun. Önümüzdeki
yüzyıla ‘Türkiye Yüzyılı’ diyoruz. İnşallah ‘Türkiye Yüzyılı’nda ülkemiz çok
farklı bir noktaya gelecek. Adana’mız da ona paralel bir şekilde çok daha
farklı bir noktaya gelecek. Bunu siz değerli basın mensuplarımızla, hep
birlikte gerçekleştireceğiz. Medyamızın Adana’mızın imajına sağlayacağı olumlu
katkıyla gerçekleştireceğiz. Bunun da altını çizmem lazım. Adana’nın imajını
doğru yöne evirmemiz lazım.” dedi.
Festivalin düzenlenmesinde
emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini sonlandıran Vali Köşger, daha
sonra basın mensuplarıyla sohbet etti.