Sinop Valisi Özarslan'ın örnek alınacak kaymakamlık hikayesi;

Sinop Valisi Özarslan'ın örnek alınacak kaymakamlık hikayesi

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, 2008 yılında kaymakam olarak atandığı Trabzon'un Sürmene ilçesinde fark yaratan projeler hayata geçirdi. İlçede eğitim alanında devrim niteliğinde projeler geliştiren ve öğrencilerin başarısını arttıran Özarslan, o dönem yaptığı çalışmalarla meslektaşlarına da örnek oldu....

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, 2008 yılında Trabzon'un Sürmene ilçesine kaymakam olarak atandı. İdealist bir kaymakam olarak ilçedeki sorunlar için çalışmalar yapmaya başlayan Özarslan, eğitim alanında sorunlar yaşandığını fark etti. Sürmene'ye atandığında, aynı dönemde ABD'de başkanlık koltuğuna oturan Barack Obama'nın kızlarının gittiği ilkokulu inceledi. "Benim öğrencilerim de aynı ortamlarda eğitim görebilmeli" diyen Özarslan, "Mükemmel Sınıflar Projesi"ni hayata geçirdi. Özarslan proje ile, "Yaşayan ölü" olarak adlandırdığı ilçedeki 12 ilköğretim binasını yenileyerek mükemmel sınıflar yarattı. Hiçbir kamu desteği olmaksızın, tamamen sponsorlar ve halkın desteğiyle hayata geçen projeyle öğrenciler bilgisayar, projeksiyon, ses düzeni gibi teknolojik donanımları olan sınıflara sahip oldu.

ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI DA ARTTI

Bu sınıflarda, ses akustiğini sağlayan gökyüzü mavisinden limon sarısı duvarlara ve öğrencilerin kendilerine  ait rengarenk dolaplara kadar her şey düşünüldü. Sürmene ilçesindeki öğrenciler, kürsüde öğreten öğretmenin olmadığı, U yerleşim düzeninde öğrenim görmeye, sınıflarındaki katı atık kutularını kullanarak geri dönüşümü öğrenmeye başladı. 12 okuldaki 179 öğretmen ile 3.400 öğrenci mükemmel sınıflardan olumlu yönde etkilendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi akademisyenlerince yapılan bir araştırma, mükemmel sınıflar sayesinde öğrencilerin derse katılımlarının yükseldiğini, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kuruluşlarına gönderilen öğrenci sayısının yüzde 40 arttığını ortaya koydu.

"BU İDEALLE YOLA ÇIKTIM"

Yıllar önce hayata geçirdiği projeyi anlatan Özarslan, "İlçemizin 923 merkez ilçe arasında eğitim imkanları açışından 402. sırada olduğunu gördüm. Buradan yola çıkarak, temel hedef olarak bu 402. sıramızı daha önlere almayı hedefledik. Trabzon'da ilçeler arasında en iyisi olmak, daha sonra ülkemizde en iyi imkanları çocuklarımıza vermek, dünya ölçeğinde de Londralı, Parisli, New Yorklu akranlarının sahip olduğu imkanları, ilköğretim çağındaki çocuklarımıza vermek benim temel hedefim oldu. Bu idealle yola çıktım. Şimdi çocuklarımız okullarına sahip çıkıyor, bütün okul alanlarında bilinçli bir şekilde hareket ediyorlar, tuvaletlerini, bahçelerini, koridorlarını temiz tutuyorlar. Bu çocuklarımız büyüdükleri zaman ilçelerini, ilimizi, ülkemizi de okulları gibi düşünecekler, alanları koruyup kollayacaklar, sahiplenecekler ve geliştirecekler" ifadelerini kullandı.


İŞTE O PROJENİN DETAYLARI

"Mükemmel Sınıflar" projesi kapsamında ilk olarak kara tahta ve tebeşir işine el atan Özarslan, daha sonra ilçede faaliyette olan tüm kurumların mimarları ve akademisyenlerinin katkılarıyla bölgenin tüm eğitim birimlerine el atmaya başladı. O dönem ilçede bulunan 12 okuldaki 145 sınıf tek tek yenilendi. Proje kapsamında sınıflar akıllı tahtalarla donatıldı. Sürmene'de proje kapsamında sadece fiziki şartlar iyileştirilmedi. Dünya standartlarında ilköğretim okullarında uygulanan projelerle içi doldurulmaya çalışıldı. Teneffüs zili uygulaması kaldırılarak, öğrencinin zamanı daha iyi kullanmayı öğrenmesini sağlanırken, "Toplum Liderleri Yetişiyor" projesiyle öğrencinin medeni cesaretinin artırılması hedeflendi. Bu projeyi değerli kılan en önemli özelliklerinden biri de, projenin devletin hiçbir imkanı kullanılmadan sadece Sürmeneli vatandaşların katkısı ile ortaya çıkmış olması... 

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum