Mersin'de mavi bayraklar göndere çekildi;

Mersin'de mavi bayraklar göndere çekildi

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz'e 321 kilometrelik kıyısında 41 plajı bulunan Mersin'de turizm sezonunun başladığını belirtti ve mavi bayrakları göndere çekti....

Erdemli ilçesi Kumkuyu Mahallesi'nde yer alan Olbios Plajında, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve ilgili kurum kuruluşların işbirliği ve koordinasyonuyla ‘Mersin İl Mavi Bayrak Töreni' düzenlendi. Törene Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte katıldı.

"GÜZELLİKLER SAYMAKLA BİTMİYOR"

Programda konuşma yapan Vali Pehlivan, "Mersin, güzel ülkemizin en nadide ve en güzel illerinden birisidir. İlimizi tanımlarken pek çok yönünü ön plana çıkartıyoruz. Çünkü o kadar çok değişik sektörde, o kadar güzel faaliyetler, hizmetler ve sahip olunan potansiyeller var ki hepsi birbiri kadar kıymetli. Onlardan biri de turizmdir, Mersin’imizin bir turizm şehridir. Gerçekten yüksek bir potansiyele sahip. Turizm açısından ilimizi tanımlarken de o kadar çok yönü ön plana çıkıyor ki saymakla bitiremiyoruz. Deniz turizmi yapmak isteniyorsa işte Akdeniz'imiz var. 321 km uzunluğunda sahilimiz var. Doğa turizmi yapmak isteniyorsa işte Toroslar'ımız. Yüz ölçümümüzün yüzde 53’ünü kaplayan ormanlarımız ve ormanlarımız içerisinde saklı, doğal güzelliklerimiz var. Kültür, tarih turizmi yapmak isteyenler için yüzlerce antik kentimiz ve tarihi eserlerimiz var. Biraz önce Kız Kalesinin de içerisinde bulunduğu Korykos Antik Kenti'ndeydik. Orada etkinlikler yaptık. Kız Kalesi gibi ziyarete açık 11 ören yerimiz var, 11 de müzemiz var. Bu müze ve ören yerleri kültür turizmi yapmak isteyenler için bulunmaz fırsattır" diye konuştu.

"BU SAYIYI ARTTIRACAĞIZ"

Mersin'in 321 kilometre sahil şeridine sahip olduğunu ifade eden Vali Pehlivan, "Sahil şeridinin de 108 kilometresi doğal koylardan oluşuyor. Toplam 41 plajımız var. Bunların da 11’ininde Mavi Bayrak var. Mavi Bayrak 1985 yılında ilk defa Fransa'da veriliyor. 1987 yılında Avrupa ülkelerinde ve daha sonrasında diğer ülkelere, diğer kıtalara yayılıyor ve 1993 yılında ilk kez ülkemizde de Mavi Bayrak uygulaması yapılıyor. İlimizde de 2007 yılında ilk Mavi Bayrak uygulaması yapılıyor. Türkiye'de Mavi Bayraklı iller arasında 8. sıradayız. 41 plajımızdaki 11 Mavi Bayraklı plaj sayısını ilk etapta, makul bir süre içinde yüzde 100 artışla, iki katına çıkartmak suretiyle mevcut plajların yarısının Mavi Bayrak almasını sağlamayı bugün itibari ile hedef olarak belirliyoruz. Zamanla geri kalan plajlar da bu standartlara ulaşmalıdır. Mavi Bayrak demek sadece göndere mavi bir bayrağın çekilmesi ve bırakıp gidilmesi anlamına gelmiyor. Bu uygulamanın en dikkat çeken ve bana göre en önemli özelliklerinden olan yıldan yıla güncelleniyor olması, 15 günde bir bu plajlardan su numunesi alınıyor olması ve bulunması gereken bir kısmının zorunlu bir kısmının kılavuz niteliğinde olan 33 kriterin yerine getiriliyor olmasıdır. Bu kriterlerin yerine getirilip getirilmediğine hem bir ulusal jüri hem de uluslararası bir jüri karar veriyor. İlimiz bu kriterleri sağlayabilecek özelliğe ve potansiyele sahiptir. 11 plajımız bunu alabildiyse geriye kalan diğer plajlar da bu kriterleri sağlayabilir" dedi. 

BAYRAĞI TESLİM ALDI

Vali Pehlivan daha sonra denizin içerisinden deniz aracı ile getirilen Mavi Bayrağı plajda teslim alarak beraberinde bulunan heyet ile birlikte göndere çekti. Programa; Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Doğu Akdeniz İller Bölge Temsilcisi Doğan Karataş, Mersin Valiliği İl Turizm ve Tanıtım Komisyonu üyeleri, TGA temsilcileri ve sosyal medya kullanıcıları, içerik üreticileri katıldı.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum