Vali Pehlivan, Kız Kalesi’nde tantuni yaptı;

Vali Pehlivan, Kız Kalesi’nde tantuni yaptı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, kentin simgesi tarihi Kız Kalesi'nde düzenlenen tanıtım etkinliğine katıldı. Etkinlik kapsamında Kız Kalesi’nde bir ilk gerçekleşti ve tantuni pişirildi. Vali Pehlivan, kenttin tescilli yiyeceği olan tantuni tezgahının başına geçerek, misafirlere tantuni hazırladı....

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte Mersin'in turizmine ve tanıtımına katkı yapmak amacıyla Mersin Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı işbirliğinde koordine edilen program kapsamında kentte gelen heyet ile birlikte Erdemli ilçesinde bulunan Mersin’in simgesi tarihi Kız Kalesi’nde tanıtım etkinliğine katıldı.

VALİ PEHLİVAN ŞARKI SÖYLEDİ

Projede kapsamında kentte gelen sosyal medya içerik üreticisi tanıtım heyeti, tarihi yapıları, antik şehirleri, doğal alanları, doğal varlıkları, koyları, mavi bayraklı plajları, zengin mutfağı, yürüyüş rotaları hakkında bilgiler aldı, kentte keşifler yaptı. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, Kız Kalesi’nde yürütülen çalışmalar hakkında Korykos Kazı Çalışmaları Başkanı Doç. Dr. Şener Yıldırım’dan bilgiler aldı.  İlklerin yaşandığı tanıtım etkinliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Mersin Devlet Klasik Türk Müziği Korosunda Şef Yardımcısı ve Kanun sanatçısı olarak görev yapmakta olan Ahmet Baran müzik dinletisi gerçekleştirdi. Val Pehlivan da Mersinli Karacaoğlan’ın “Ela Gözlüm” şarkısına eşlik etti. Etkinlik kapsamında Kız Kalesi’nde bir ilk daha gerçekleşti, tantuni pişirildi ve ziyaretçilere ikram edildi. Vali Pehlivan, kenttin tescilli yiyeceği olan tantuni tezgahının başına geçerek tantuni ustasına tantuni yapımında nezaret etti, misafirlere ikramda bulundu.

"UNESCO LİSTESİNDE İLİMİZDEN 4 VARLIK VAR"

Vali Pehlivan, "Mersin'imizin dört bir yanının sayısız tarihi, doğal varlıklarla dolu olduğunu her vesileyle dile getiriyoruz. Kız Kalesi de ilimizin sembol tarihi eserlerinden birisidir. Ada üzerinde kurulu olan bu yapı, Korykos Antik Kenti sınırları içerisinde yer alıyor. Bu antik kent Unesco Dünya Kültür Mirası geçici listesinde bulunuyor. Dünya Kültür Mirası geçici listesinde ilimizden 4 varlık var. Bunlar; Tarsus İlçesinde bulunan St. Paul Kuyusu ve çevresi, şu anda içinde bulunduğumuz Korykos Antik Kenti, Mut ilçemizde bulunan Alahan Manastırı ve Anamur İlçesinde bulunan Mamure Kalesi’dir. Bu eserlerimize diğer bütün varlıklarımızla birlikte dikkat çekmek, her geçen gün çok daha fazla ziyaretçi ve turist tarafından ziyaret edilmesini sağlamak için çeşitli faaliyetler ve tanıtım etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Unesco geçici miras listesinde olan varlıklarımızın kalıcı listeye alınmasıyla ilgili de gayretlerimiz var. İlimizde, tarihi ve doğal güzelliklerimizden her vesile ile bahsediyoruz. Bunun yanında tescilli yapılarımız da bulunmaktadır. 926 tescilli antik ve tarihi değeri olan eserimizle beraber 1.642 de tescilli tarihi yapımız var" ifadelerini kullandı.

HERKESİ MERSİN'E DAVET ETTİ

Vali Pehlivan, "İlimizin gastronomi alanındaki sembol ürünlerinden tantuni’yi burada, Kız Kalesi’nde ustalarımız yaptı ve misafirlere ikram etti. İlimizin aynı zamanda bir gastronomi şehri olduğunu ifade etmek isterim. Mersin'imizin 30’a yakın tescilli gıda ürünü, yemeği ve tarımsal ürünü var. Tantuni de bunlar içerisinde sembol olmuş, Mersin'imize mal olmuş, en çok bilinen ürünlerden bir tanesidir. Kız Kalesi 'nde; bir yandan müzikle tarihi buluşturduk, bir yandan da gastronomi ile  mutfak ile tarihi buluşturmuş olduk. Burası her yıl, binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor. İlimizin genel olarak, diğer ören yerleriyle beraber her geçen gün ziyaretçi sayısı artıyor. 11 ören yerimiz var. 11 de müzemiz var. Buralara binlerce ziyaretçi geliyor. 605 otelimiz de 45 bine yakın yatağımız var. Buralarda da yıldan yıla ziyaretçi sayısı artıyor.  Bu vesileyle Mersinimize, hem ülkemizdeki 81 vilayette yaşayan vatandaşlarımızı hem de yurt dışından turistleri davet ediyoruz. Mersin'e gelsinler ve bu sayısız tarihi eserleri yakından görsünler, tanısınlar. Bir yandan da deniziyle, güneşiyle, mavi bayraklı plajlarıyla, doğal güzellikleriyle, toplam yüz ölçümünün %53’ünü kaplayan orman varlığıyla, tabiat varlıklarıyla dolu bu güzellikleri çok daha fazla turistin görmesini, gezmesini, tanımasını istiyoruz" dedi.

Programa; Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Erdemli Kaymakamı Aydın Tetikoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) Temsilcileri Yakup Demir, Hasan Tahsin Karali, Nurullah Karali, Korykos Kazı Başkanı Doç. Dr. Şener Yıldırım ve sosyal medya içerik üreticisi çok sayıda misafir katıldı.

Kaynak:

Etiketler :
, ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum