Yozgat, kadim coğrafyasıyla gün yüzüne çıkarılıyor;

Yozgat, kadim coğrafyasıyla gün yüzüne çıkarılıyor

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Kerkenes Harabeleri ile Uşaklıhöyük kazı alanlarında inceleme yaptı. Çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Özkan, "Yozgat kadim coğrafyasıyla gün yüzüne çıkacak" dedi....

Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyü yakınlarında bulunan "Kerkenes Harabeleri" ile Büyüktaşlık köyündeki Uşaklıhöyük kazı alanlarında devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Vali Özkan, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, Yozgat Müze Müdürü Cihat Çakır, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nazif Yılmaz ve beraberindeki heyet ile ilk olarak tarihi M.Ö. 600 yıllarına dayanan, Anadolu platosunun en geniş yerleşim yerlerinden biri olan Antik Pteria Kenti olarak da bilinen Kerkenes Harabeleri'ni ziyaret etti. Vali Özkan, kazı Başkanı ABD'li Prof. Dr. Scott Branting'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

"DÖNEMİN EN GELİŞMİŞ KENTLERİNDEN BİRİ"

Tarihi M.Ö. 600 yıllarına dayanan, Anadolu platosu ve bölgesinin en geniş yerleşim yerlerinden biri olan Kerkenes Harabelerinde 2024 yılı kazı çalışmaları başladı. Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Özkan, "Döneminin en gelişmiş kentlerinden biri olarak kabul edilen Antik Pteria Kenti aynı zamanda 7 Km surla çevrili olup,  8 metre genişlikte, 7 metre yüksekliği ile döneminin en geniş ve en gelişmiş sur sistemine sahiptir. İçerisinde yaklaşık 20 bin yapı ve 60-70 bin nüfusu barındırdığı tahmin edilen Antik Pteria Kenti’nde kazılar sonucunda gergedan boynuzu ve fildişi süs eşyaları bulundu" dedi.


TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

Vali Özkan, daha sonra Büyüktaşlık köyünde bulunan Uşaklıhöyük kazı alanında incelemede bulundu. Bakır Taş Çağı’nın sonlarından modern çağlara kadar uzanan 7 bin yıllık Uşaklıhöyük’te yapılan kazı çalışmalarını inceleyen Vali Özkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi ve Kazı Başkanı Anacleto D'Agostino'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

DÜNYANIN EN ESKİ MOZAİĞİ

Vali Özkan, "Sorgun Büyüktaşlık Köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklıhöyük, yapılan son kazılarla Tiryns’deki Miken Kaldırımı’na ait dünyanın en eski mozaiği olma unvanını elinden aldı. Uşaklıhöyük’te keşfedilen ve farklı büyüklük ve düzensiz şekillere sahip 3 bin 147 adet taştan oluşan, 3 metreye 7 metrelik bir alana döşenmiş olan geometrik desenli döşeme mozaik,  3 bin 500 yıllık tarihi ile dünyanın bilinen en eski mozaiği. İnşallah Yozgat kadim coğrafyasıyla bir gün gün yüzüne çıkacak. Yozgat yolların kesiştiği bir coğrafya, hep söylüyorum inşallah Yozgat gönüllerin kesiştiği bir coğrafya olarak tarihte yerini alacak" diye konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
, , , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum