Coğrafi işaretli mehina sarımsağı pazarda;

Coğrafi işaretli mehina sarımsağı pazarda

Nisan ayında coğrafi işaretle tescillenen ve haziran ayında hasadı başlayan Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "mehina sarımsağında hasat dönemi bitti. Kendine has aroması olan mehina sarımsağı, pazardaki yerini de aldı....

Hasankeyf Kaymakamlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından "mehina sarımsağı" için "Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün" başlığıyla Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştı. Nisan ayında başvuru kabul edildi ve mehina sarımsağı, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.

ÜRETİCİLERLE SARIMSAK TOPLADI

Hasankeyf ilçesine bağlı Kayıklı köyünde ekimi yapılan tescilli mehina sarımsağında haziran ayında hasat başladı. Üreticilerle birlikte tarlada sarımsak toplayan Kaymakam Mehmet Ali İmrak, ilçeye özgü lezzetin tescillenmesinin ardından hasadın da başladığını belirterek, bereketli bir sezon temenni etti. Hasat sezonu biten mehina sarımsağı, pazardaki yerini de almaya başladı.

KOKUSU VE TADI KESKİNDİR

Mehina sarımsağı  duyu testlerinde, tat ve koku açısından tam puan almıştır. Kokusu ve tadı keskindir. Kendine has aroması ve ve kokusu vardır. Kayıklı köyünde  yetiştiriciliği yapılan "mehina sarımsağı, köyün çoğunluğunun da temel geçim kaynağıdır. Hasankeyf "mehina sarımsağı genellikle sofralık olarak kullanılan ve orta erkenci bir sarımsak çeşididir. 

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum