Sinop'ta ilk kez ekilen karabuğdayın hasadı yapıldı;

Sinop'ta ilk kez ekilen karabuğdayın hasadı yapıldı

Sinop'ta ilk kez ekimi yapılan karabuğdayın hasadına katılan Vali Dr. Mustafa Özarslan, "Elde edilen ürünün Sinop mantısı yapımında kullanılması ve Karabuğdaylı Sinop Mantısı adı altında marka değeri oluşturulmasını planlıyoruz" dedi....

Sinop Valisi Dr. Mustafa Özarslan, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ferhat Kuran, İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem ile birlikte Sinecan köyünde Prof.Dr.Emin Kuru tarafından üretimi yapılan “Karabuğday” hasat çalışmalarına katıldı.

"SİNOP İKLİMİNDE RAHAT YETİŞTİ"

Karabuğdayın, buğdaydan oldukça farklı olan kuzukulağıgiller familyasına ait tek yıllık bir bitki olduğunu belirten Vali Özarslan, "Sinop ikliminde çok rahatlıkla yetiştirilebilen ve ekonomik değeri yüksek olan karabuğday bitkisinin birçok şifalı özelliği bulunmaktadır. Özellikle tohumlarından elde edilen un glutensiz olduğundan çölyak hastaları için çok büyük önem arz etmektedir. Arıcılıkta da kullanılabilen önemli bal bitkilerinden olan karabuğday, birçok yemeğin yapımında da kullanılmaktadır. İlimizde sözleşmeli tarım kapsamında dar gelirli çiftçilerimize karabuğday ekimi yaptırılarak, elde edilen ürünün Sinop mantısı yapımında kullanılması ve Karabuğdaylı Sinop Mantısı adı altında marka değeri oluşturulmasını planlıyoruz” şeklinde konuştu.


"ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK"

2024 yılında 3 farklı rakımda denenen karabuğday tarımının Sinop'ta da başarıya ulaştığını belirten Vali Özarslan, "2025 yılı üretim sezonunda yaklaşık 100 dekarlık alanda üretim yapmayı hedefliyoruz. Karabuğday üretimi ilimizin tarım sektörüne önemli katkı sağlayacaktır. Değerli üreticilerimize, çiftçilerimize ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müze teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak:

Etiketler :
, , ,
İlgili Yöneticiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum