Türkiye’nin enerji tarihinde dönüm noktası: Akkuyu NGS'de kritik aşama tamamlandı;

Türkiye’nin enerji tarihinde dönüm noktası: Akkuyu NGS'de kritik aşama tamamlandı

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat sahasında incelemelerde bulundu. Vali Pehlivan, ''Birinci reaktörün türbin şaftı devreye alındı. Bu gelişme, ilk reaktörün elektrik üretimine başlaması yolunda kritik bir eşik oldu. Çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum" dedi....


Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Mersin ziyareti kapsamında Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaat sahasında incelemelerde bulunduklarını açıkladı. Vali Pehlivan, Bakan Bayraktar ile birlikte santraldeki çalışmalara ilişkin bilgilendirme toplantısına katıldıklarını ve 2024 yılında devreye alınması planlanan 1255 MW'lık türbin ünitesinin kurulum sertifikası takdim törenine iştirak ettiklerini belirtti.


''TARİHİ BİR AŞAMAYA TANIKLIK ETTİK''

Vali Pehlivan, santralde birinci reaktör türbin tesisinin montajının tamamlandığını ve bu kapsamda önemli bir aşamanın geride bırakıldığını vurgulayarak, "Birinci reaktörün türbin şaftı devreye alındı. Bu gelişme, ilk reaktörün elektrik üretimine başlaması yolunda kritik bir eşik oldu. Çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.


TÜRKİYE'NİN ENERJİ İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK

Vali Pehlivan, Akkuyu NGS'nin ülke ekonomisine ve çevreye sağlayacağı faydaları sıraladı:

  • Tam kapasiteyle yıllık 35 milyar kilovat saat elektrik üretecek.
  • Yıllık 35 milyon ton karbon emisyonunun önlenmesi hedefleniyor.
  • Doğalgaz ithalatının yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar azalmasına katkı sağlayacak.
  • İnşaat sürecinde çalışan 30 bin kişinin yüzde 80’i Türk vatandaşlarından oluşuyor.

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS'nin inşaat ve montaj çalışmalarında yüzde 90 seviyesine ulaşıldığı belirtildi. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unun karşılanması öngörülüyor.

Kaynak:

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum