Emekli Vali Orhan Öztürk sporun görünmeyen yüzünü anlattı!
Emekli Vali Orhan Öztürk, profesyonel sporun ticari bir araca dönüştüğünü ve sporcuların sağlıklarının ciddi şekilde tehdit altında olduğunu vurgulayan bir yazı kaleme aldı. Vali Öztürk, ''Spor kulüpleri ticari şirketlere döndü. Peki, bunun kitlelere ne faydası oldu" dedi....
Emekli Vali Orhan Öztürk, profesyonel sporun geldiği durumu kaleme alarak önemli noktalara değindi. Sporun amacından sapıp ticari bir araca dönüştüğünü vurgulayan Öztürk, özellikle futbol, basketbol gibi ağır spor dallarında sporcuların sağlıklarının ciddi şekilde tehlikeye girdiğine dikkat çekti. Öztürk, "Düzenli ve ölçülü yapılması gereken spordan söz etmek neredeyse imkansız" dedi.
''GELECEK NESİLLERİ ETKİLEYECEK''
Öztürk, uluslararası organizasyonların kulüp gelirlerini artırma amacıyla müsabakalara sayısal olarak yüklenmesinin, sporcuların antrenmanlarının da ağırlaşmasına neden olduğunu belirtti. Futbolun daha hızlı ve güçlü oynanması, doping yerine geçen takviyelerle sporcuların vücutlarının hızlı şekilde yıprandığını vurgulayan Öztürk, bu durumun yalnızca sporcuları değil, onların gelecekteki nesillerini de etkileyebileceğini ifade etti.
''TANIDIĞIM BİRÇOK FUTBOLCU 150 KİLO'''
Sporcuların sağlığının tehlikeye girdiğini, hatta organlarının normalden hızlı bir şekilde yıprandığını dile getiren Öztürk, "Tanıdığım birçok futbolcu bugün 150 kilogram civarına yaklaşmış durumda" dedi. Ayrıca, sporun maddi getirilerinin sporcuları adeta biyonik robotlara dönüştürdüğünü belirten Öztürk, sumo güreşçilerinin ortalama 50 yaşında hayatını kaybetmesini örnek verdi.
Boks gibi sert sporların insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çeken Öztürk, "Beyin hücreleri ve iç organlar başta olmak üzere pek çok sorun ortaya çıkıyor" dedi. Öztürk, bu noktada, diğer spor dallarındaki istatistiki verilere de bakılması gerektiğini ekledi.
''SPOR KULÜPLERİ TİCARİ ŞİRKETLERE DÖNDÜ''
Öztürk, gençlerin ruhsal ve bedensel sağlıklarının spora rağmen nasıl bir durumda olduğunu sorgularken, Finlandiya'nın ünlü yazarlarından Grigory Petrov'un, futbolu bir "din gibi" gören bakış açısını hatırlattı. Petrov, futbolun gençler üzerinde yarattığı baskıyı, güçlü bacaklar ve sıkı kaslarla şekillenen bir duygu ve düşünce hayatı olarak tanımlamıştı.
Günümüzde sporun, gençlerin katılımıyla yapılan amatör bir etkinlikten çok, endüstriye dönüşen, eğlencenin ve siyasetin bir aracı haline geldiğini belirten Öztürk, "Spor kulüpleri ticari şirketlere döndü. Peki, bunun kitlelere ne faydası oldu?" diye sordu.
Öztürk, sporun artık yalnızca bir eğlence unsuru haline gelmediğini, aynı zamanda büyük bir ticaret ve güç mücadelesine dönüştüğünü belirterek, "Spor ülkemizde artık spor olmaktan öteye bir şeydir" şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak:
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.